WMC 2022 van start in Kerkrade met openingsparade

Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss in actie op het WMC © L1
Het moest een jaar worden uitgesteld vanwege de coronapandemie, maar vijf jaar na de laatste editie staat Kerkrade de komende weken weer helemaal in het teken van het Wereld Muziek Concours (WMC). Donderdag is de openingsdag van het grote internationale festival.
Tot en met zondag 31 juli strijden meer dan 20.000 muzikanten afkomstig uit ruim twintig landen voor de hoogste eer in de wereld van de blaasmuziek. De wedstrijdonderdelen van het WMC zijn onderverdeeld in mars- en showwedstrijden, en concertwedstrijden voor harmonie, fanfare, brassband en slagwerk. Ook heeft het WMC een speciale concertcyclus, WMC On Tour, WMC Young Generation en een dirigentenwedstrijd.

Parade

De 19e editie van het WMC wordt donderdag geopend met een parade dwars door Kerkrade met onder meer muziekgezelschappen en dansers, waarna er een concert is op de Markt. Om 22:00 is vervolgens de officiële openingshandeling.

Symposium over muziek

Woensdag was er voorafgaand aan het festival al een symposium over muziek voor kinderen met neuropsycholoog Erik Scherder. L1-verslaggever Frank Moonen was daar bij en sprak met de professor over de invloed van muziek op ons leven.

Limburgse deelnemers

Limburgse deelnemers aan de mars en showwedstrijden zijn Jacht en Trompetterkorps Edelweiss Heerlen, Klaroenkorps Amicitia Banholt, Maastrichtse Verkennersband, Slagwerkgroep Fanfare Eensgezindheid Maasbracht en Showband Corio Heerlen.

Wedstrijden

Dit zijn de deelnemers aan de concertwedstrijden van het WMC 2022 met een Limburgse link:

Brass Band 1e divisie

United Harriet Colliery Band o.l.v. Harry Vorselen
Brass Band Merum o.l.v. Maurice Daemen

Concertafdeling Percussie-ensemble

Slagwerkgroep Concordia Obbicht o.l.v. Etienne Houben

Harmonie 1e divisie

Bläserphilharmonie Aachen o.l.v. Harry Vorselen
Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven o.l.v. Jos Simons

Fanfare 1e divisie

Fanfare St. Caecilia Guttecoven o.l.v. Richard Dols
Fanfare St. Caecilia Schinnen o.l.v. Theo Wolters

Fanfare Concert

Fanfare St. Caecilia Schimmert o.l.v. Frenk Rouschop

Harmonie Concert

Harmonieorkest De Volksgalm Riemst o.l.v. Frenk Rouschop
Kon. Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober

L1 geen mediapartner meer

De Limburgse regionale omroep is jarenlang mediapartner geweest van het WMC, waardoor veel te zien en te horen was van de optredens. De organisatie heeft dit jaar gekozen voor een Engelse zendgemachtigde, waardoor de uitzendrechten niet bij L1 liggen. Lees hier alles over de uitzendingen van het WMC.