Wim (80) moet afscheid nemen van honderden chinchilla's

Chinchilla's © iStock
Chinchilla-houder Wim Vervuurt (80) uit Leunen is overvallen door het nieuws dat vanaf 1 januari 2024 nog maar 30 diersoorten toegestaan zijn als huisdier.
Chinchilla’s, servals, luiaards en stokstaartjes mogen vanaf dan niet meer in huis gehouden worden.

Honderden chinchilla’s

Hij had het kabinetsbesluit nog niet vernomen. Vrijwel zijn hele leven heeft hij gewijd aan de chinchilla. Ooit had hij er zo’n 1200. Nu heeft Vervuurt nog tussen de 200 en 300 van deze dieren, die hij al 53 jaar vanuit het Chinchilla Centrum verkoopt aan particulieren. "Kan je me uitleggen waarom je een hond of kat wél mag houden, en een chinchilla niet," vraagt Vervuurt zich hardop af.

Perfecte huisdieren

Volgens Vervuurt zijn chinchilla’s juist ideale huisdieren: "Ze zijn de meest zindelijke knaagdieren die er bestaan, ze eten weinig, stinken niet en trekken geen ongedierte aan. Ze worden ongeveer even oud als een hond en een kat. Tja, dan moet ik straks maar stoppen..."
Genoeg mensen willen een chinchilla als huisdier, weet Vervuurt. "Meestal is er in het najaar veel vraag naar. Dan moeten we altijd mensen teleurstellen."

Wetenschappers

Een groep wetenschappers heeft op verzoek van de regering gekeken welke dieren wel en niet gehouden moeten kunnen worden. Honden, katten en konijnen staan op de zogenaamde 'positieflijst'. Ook alpaca’s, lama’s en zelfs de waterbuffel mogen nog. Meer exotische diersoorten als een stokstaartje of een luiaard zijn niet meer toegestaan.

Geen servals meer in Herkenbosch

Erik Aspers uit Herkenbosch heeft servals. Ook deze katachtigen mogen over anderhalf jaar niet meer gehouden worden. Aspers heeft daar deels begrip voor. "Een serval hoort niet in een woonkamer van drie bij vier", zegt hij. "Je moet echt de ruimte hebben voor zo’n kat, zoals ik het heb. Ik heb de hele tuin voor ze klaargemaakt. Ze hebben een verwarmd hok, speelgoed, ze hebben echt alles."

Irritatie over de politiek

Zelf zal Aspers het verbod straks keurig naleven. Na deze katachtigen schaft hij geen nieuwe meer aan. Wel ergert Aspers zich aan de betutteling vanuit de politiek, die bepaalt welke dieren je niet meer mag houden. "Ik weet niet wat ze in Den Haag van plan zijn. Ze zijn alles aan het verbieden. Het lijkt erop dat mensen geen plezier meer mogen hebben. Ook qua huisdieren niet. Ik vind het af en toe een beetje te ver gaan."
Houders van 'verboden' dieren hoeven overigens niet te vrezen dat die op 1 januari 2024 ingeleverd moeten worden. Huidige huisdieren mogen tot hun dood bij hun baasjes blijven.