Video: Filipijnse verpleegkundigen moeten zorgdruk indammen

Een Filipijnse verpleegkundige in het ziekenhuis in Manilla. © L1
Toenemende werkdruk, uitgestelde operaties én lange wachttijden. Het personeelsgebrek in de zorg veroorzaakt grote problemen. Otto Work Force uit Venray, het wervingsbureau dat zich specialiseert in arbeidsmigranten, denkt door zorgpersoneel in Azië te rekruteren de ziekenhuizen te kunnen ontlasten.
Dit jaar komt de Nederlandse zorg 49.000 medewerkers tekort. En dat aantal loopt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op naar maar liefst 135.000 in 2031.

Honderden

In het vergrijsde Europa zijn weinig arbeidskrachten meer te vinden. Verschillende ziekenhuizen hebben interesse in de pilot van Otto Work Force, ook de Zuyderland-ziekenhuizen. De komende vier jaar hebben de ziekenhuizen 400 nieuwe verpleegkundigen nodig.

Samenwerking

In de eerste aflevering van de driedelige serie Grenzeloze Zorg van L1 brengt de Limburgse delegatie een bezoek aan het Cardinal Santos Medical Center, een van de oudste en meest prestigieuze ziekenhuizen in Manilla. Met dit ziekenhuis heeft het wervingsbureau uit Venray onlangs een unieke samenwerking gesloten: Filipijnse verpleegkundigen worden door het lokale ziekenhuis opgeleid om in Nederland of Duitsland te kunnen werken. Na maximaal vijf jaar kunnen de verpleegkundigen weer aan de slag in het Filipijnse Cardinal Santos.

Versoepelingen

Maar om de verpleegkundigen daadwerkelijk in Nederland te laten werken, zijn er versoepelingen nodig van procedures en regels nodig rondom bijvoorbeeld de BIG-registratie en verblijfsvergunningen. Versoepelingen die voor de Nederlandse politiek niet zo voor de hand liggend zijn. Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, liet eerder dit jaar al weten geen concessies te willen doen als het gaat om veiligheid en kwaliteit van mensen.
Bekijk hier de eerste aflevering van Grenzeloze Zorg: