Ontmoetingsbus tegen eenzaamheid: 'Buurtkamer op wielen'

Afbeelding ter illustratie
De Ontmoetingsbus is woensdag van start gegaan. De omgebouwde SRV-wagen houdt halt op vier plekken in Kerkrade en strijdt tegen eenzaamheid.
'Een buurtkamer op wielen' noemt Rick Overdijk van initiatiefnemer Leger des Heils het.

Contact leggen

Het doel is om met de bus door de stad te trekken om mensen met elkaar in contact te brengen. Overdijk: "Normaal komen de mensen naar ons toe. Maar na de corona tijd, toen het contact verdween tussen de mensen, dachten wij: 'We gaan de wijken in'." Mensen die bijvoorbeeld een partner verloren hebben, kunnen bij de bus een luisterend oor krijgen.
Inmiddels zijn er drie bussen operationeel. Aan een vierde wordt nog gewerkt.

Drempel wegnemen

De gemeente heeft het idee van het Leger des Heils omarmd en de oude wagen laten ombouwen tot een gezellige huiskamer. Zo hoopt ze de drempel weg te halen voor mensen om elkaar te ontmoeten.
Die drempel is er voor de minder valide mensen overigens nog wel: de bus is niet voorzien van een lift, zodat de toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn slecht is. "We hebben luifels aan de bus en hebben stoelen en tafels. We gaan bij de mensen buiten zitten. In de winter is dat wel kritisch, dat is nog een puntje om over na te denken", zegt Overdijk.

Ontmoetingsbus

Woensdag staat de bus van 10:00 tot 12.00 uur bij Terbruggen in Eygelshoven en van 13:00 tot 15:00 uur aan de Zonstraat in Rolduckerveld. Donderdag staat de bus op de parkeerplaats aan de Pastoor Scheurenstraat in Spekholzerheide van 10: 00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 15:00 uur aan de Maria Gorettistraat in Nulland.
Na verloop van tijd worden ook andere plekken in de wijken aangedaan. Het doel van het Leger des Heils is om door heel Nederland Ontmoetingsbussen te laten rijden.