Limburg doet niet mee aan landelijke bevolkingsgroei

De Nederlandse bevolkingsgroei gaat de komende jaren aan Limburg voorbij © Istock
Ondanks een verwachte groei van de Nederlandse bevolking, krijgt ongeveer de helft van de gemeenten in Limburg de komende jaren te maken met een soms forse daling van het aantal inwoners.
Dat blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving. Die instellingen verwachten dat er in 2035 in totaal 18,9 miljoen Nederlanders zijn. Dat zijn er 1,3 miljoen meer dan nu.

Krimpregio

Die groei gaat vooral naar de grote steden. Limburg blijft een krimpregio, net als de drie noordelijke provincies en de regio Twente. Met name Meerssen en Stein zullen het aantal inwoners zien dalen: het CBS en PBL verwachten daar een terugloop van bijna 10 procent. Ook in Leudal, Maasgouw, Echt-Susteren en Beekdaelen loopt het aantal inwoners de komende jaren flink terug. Van de 31 Limburgse gemeenten zien er de komende jaren 15 het aantal inwoners dalen.

Groei

De enige serieuze groeigemeente is volgens de onderzoekers Vaals, waar de bevolking naar verwachting met 16 procent stijgt naar ongeveer 11.600, waar er nu nog zo'n 10.000 mensen wonen. Ook Roermond en Maastricht krijgen er de komende jaren inwoners bij.
De krimp in Limburg is voornamelijk te wijten aan de vergrijzing. Doordat er weinig jonge mensen wonen, worden er ook weinig kinderen geboren. Bovendien trekken veel jongeren voor bijvoorbeeld een studie weg.

Landelijk

De bevolkingsgroei concentreert zich volgens het onderzoek vooral rond de grote steden in Nederland. Het CBS verwacht dat 70 procent van de nieuwe Nederlanders terechtkomt in steden met 100.000 inwoners of meer. Dat betekent bijvoorbeeld dat Amsterdam in 2030 de grens van 1 miljoen inwoners passeert.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!