Openluchtspektakel over laatste heks van Nederland van start

Kasteel Limbricht © L1
Op de binnenplaats van Kasteel Limbricht vindt dinsdagavond de première plaats van het openluchttheater 'Entgen'.
De voorstelling gaat over Entgen Luijten, de laatste vrouw die als heks in Nederland werd vervolgd en gedood.

Acteurs

Zo'n 25 acteurs staan op het Limbrichtse podium voor het stuk over de vrouw die in 1674 terechtstond in het kasteel. "Dat was een zeer grote uitdaging", zegt Jeu Renkens. De Sittardenaar is verantwoordelijk voor de regie.
"Als ik niet zo'n enthousiaste spelersgroep had, was het me niet gelukt." In vijf maanden en zo'n 40 repetities zet het gezelschap het theaterstuk neer.

'Niet zomaar een heks'

Volgens de overleveringen stond Entgen terecht omdat een man zou zijn overleden nadat hij uit hetzelfde glas bier als haar had gedronken. Ook zou een meisje kreupel zijn geraakt na contact met Entgen. Verder zou ze verantwoordelijk zijn voor de plotselinge dood van koeien en paarden.
Hoofdrolspeler Elke Nieskens vindt het een eer om zo'n 'powervrouw' te mogen spelen. Luijten was volgens haar 'niet zomaar een heks'. "Zij heeft een bewogen leven achter de rug. Als actrice is het een mooie uitdaging om al die aspecten te spelen."

Uitverkocht

Regisseur Renkens wil nog niet verklappen hoe het theaterstuk er precies uitziet. "Als je wil weten hoe het gaat, zul je moeten komen kijken", lacht hij. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd: het spektakel, dat vijf dagen plaatsvindt, is volledig uitverkocht.

Boek en film

Vorig jaar verscheen er al een boek over de vrouw, De heks van Limbricht door Susan Smit. Ook is er een film over haar in productie door Pieter Kuijpers uit Tegelen.