Proef met duizendknoop: uitroeien door warmte

In Heerlen proberen ze de duizendknoop op een nieuwe manier te bestrijden. © L1
In Heerlen wordt geprobeerd de duizendknoop uit te roeien door de bodem flink te verwarmen. Het is de zoveelste proef om de oprukkende plant een halt toe te roepen.
Op een klein gebied in de wijk Molenberg is een enorm buizenstelsel opgesteld. Je zou niet meteen verwachten dat hier een exotische plantensoort wordt uitgeroeid. Tenminste, dat is de bedoeling. Volgend jaar is pas echt duidelijk of de plant hier niet meer terugkeert. Het gaat om de Japanse duizendknoop, die steeds verder oprukt en moeilijk te bestrijden is. Gemeentes doen daar wel alles aan omdat hij schade aanricht aan wegen, leidingen en zelfs huizen. En dus moet ie met wortel en al worden verwijderd.

Geld

Volgens plantendeskundige Jean-Pierre Duijsens zijn er allerlei manieren voor en wordt nu onderzocht welke het meest effectief is. "Maar dat er wat moet gebeuren is duidelijk. Het bestrijden kost geld, maar de gevolgen kosten later nog veel meer geld", is de overtuiging van Duijsens.

Bevroren

En dus wordt op de ene plek de plant bevroren, op de andere plek de plant helemaal uitgegraven en op weer een andere plek, zoals in Heerlen, de bodem waar die voorkomt verwarmd tot maximaal 80 graden. Volgens projectleider Bart Vermeiren ziet het misschien ingewikkeld uit met allerlei leidingen en buizen, maar is de werking in feite heel eenvoudig. "Wat we doen is een gesloten systeem verwarmde lucht laten. Daardoor warmt de grond op en wordt de duizendknoop vernietigt. We bekijken nu bij welke temperatuur de plant het begeeft", aldus Vermeiren.
Afbeelding ter illustratie
Gemeentes uit Zuid-Limburg namen dinsdagmiddag een kijkje bij het proefproject in Heerlen. Zij zullen uiteindelijk moeten kiezen welke methode ze gaan gebruiken om de duizendknoop op sommige plekken weg te krijgen.