Milieuorganisatie in beroep tegen weigering handhaving MAA

Maastricht Aachen Airport © Jean-Pierre Geusens
Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat in beroep tegen de afwijzing van het Rijk om handhavend op te treden tegen Maastricht Aachen Airport (MAA).
Ze heeft daarvoor een zaak aangespannen bij de rechtbank Gelderland om het Rijk te dwingen wèl in actie te komen.

Illegaal vliegveld

Volgens MOB is er bij MAA sprake van een illegaal vliegveld omdat ze niet over een natuurvergunning beschikt. De milieuclub stelt dat MAA verantwoordelijk is voor de uitstoot van stikstof die terecht komt in de beschermde natuurgebieden Bunder- en Elslooërbos. Die liggen op minder dan 800 meter van MAA, zo MOB.

Overbelasting

"Nagenoeg het volledige oppervlak van deze Natura 2000-gebieden is overbelast door een te hoge depositie van stikstofverbindingen. En in de nabijheid liggen nog meer van dergelijke overbelaste gebieden", staat in het beroepsschrift. Dat is namens MOB ingediend door raadsman Stijn van Uffelen.
MAA heeft wel een aanvraag voor een natuurvergunning ingediend. Tot 1 september kan het vliegveld daarover nog aanvullende informatie indienen.

Ingrijpen

De verantwoordelijke minister heeft tot nu toe niet ingegrepen omdat sprake zou zijn van verworven rechten. Ook is er zicht op legalisatie. Het volledig sluiten van MAA wordt ook als onevenredig gezien in verhouding tot de omvang van de overtreding. Maar MOB is het daar niet mee eens en stelt juist dat er geen concreet uitzicht is op legalisatie en er dus nu gehandhaafd en ingegrepen moet worden.

Beoordelingstermijn

In een brief aan de Tweede Kamer van eind mei heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur (VVD) laten weten dat nog onduidelijk is op welke termijn de aanvraag voor een natuurvergunning zal worden beoordeeld. Die is overigens niet alleen ingediend door MAA maar ook de regionale vliegvelden in Rotterdam en Eelde bij Groningen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!