Serie: Hoogwater een jaar later aflevering 2

Michiel en Natacha Janssen getrouwd op 17 juli 2021 toen waterstand het hoogste was in Venlo. © L1 (Peter Beeker)
Het waren letterlijk twee hoogtepunten op één dag vertelt Natacha Janssen (46) over haar bruiloft vorig jaar met Michiel Janssen (41). Op 17 juli 2021 bereikte het hoogwater in Venlo het hoogste punt bij het restaurant waar het koppel werkt en op die dag ging trouwen.
In de serie 'Hoogwater een jaar later' blikt L1 terug op de overstromingen in juli 2021. In vier portretten wordt de relatie belicht tussen mens en Maas.

Spannend

Natacha en Michiel werken als gastvrouw en gastheer in Restaurant Hotel Valuas. Het horecabedrijf ligt aan de Urbanusweg in Venlo en pal aan de Maas.
Tijdens het hoogwater in 1993 en 1995 ging het mis en liep de zaak onder. Vorig jaar was de situatie tergend spannend. De hoogwaterschotten op het terras bleken net hoog genoeg te zijn om het wassende water in bedwang te houden. Michiel Janssen: "Het scheelde maar een paar centimeter. Als de Maas nog iets gestegen was had onze bruiloft weer niet door kunnen gaan."

Uitgesteld

Het horecaechtpaar werkt samen in de Venlose zaak. Michiel is er 22 jaar geleden begonnen en sinds vorig jaar heeft Natacha er ook een baan als gastvrouw nadat ze ruim 20 jaar is een ander restaurant met hotel heeft gewerkt: "Door covid hadden wij onze bruiloft al twee jaar uitgesteld. De maatregelen werden net wat soepeler en wij dachten dat 17 juli een perfecte dag zou zijn voor het feest."

Uitruimen

Een paar dagen voor de bruiloft kwam het water razendsnel en moest Michiel samen met zijn collegega's beginnen om het restaurant uit te ruimen. "Dan ben je met twee totaal verschillende zaken bezig. Je bruiloft komt eraan en de plek waar je werkt dreigt onder te lopen. Dat is bizar."

Stressvol

Chef-kok en eigenaar Eric Swaghoven wist niet of het goed zou aflopen maar één ding stond als een paal boven water voor hem.
"Het was natuurlijk enorm stressvol. We wisten niet of we het droog zouden houden maar de bruiloft van Michiel en Natacha moest en zou doorgaan dat had ik hun beloofd. De hele zaak was ontruimd. Alles wat los kon hebben we hooggezet of afgevoerd. Laten we eerlijk zijn in Zuid-Limburg en op andere plekken aan de Maas was natuurlijk de echte ramp. Wij hebben achteraf geluk gehad."

Plan B

Natacha is nog altijd dankbaar dat ze op 17 juli 2021 met Michiel is getrouwd. "Ik bedoel Eric had zoveel aan z'n hoofd op dat moment en dat hij toch doorzette is natuurlijk heel mooi. Ja, we hadden wel een plan B maar dat was gelukkkig niet nodig."

Foto

Na de bruiloft hebben ze uit vele foto's er één gekozen om in de woonkamer te hangen. Natacha: "Deze foto vertelt het hele verhaal. Michiel en ik zijn vanuit de rug gefotografeerd en we staan op de parkeerplaats van Valuas naar de Maas te kijken die zo ongelofelijk hoog stond. Op deze foto komt alles samen voor ons." Michiel: "Onze trouwdag is voor altijd verbonden aan het hoogwater in 2021. Dat vergeet je nooit meer."