Laurentius Ziekenhuis bekijkt cellen nu zonder microscoop

Patholoog Bjorn Lohman aan het werk met PACS. © Laurentius Ziekenhuis
Dankzij een nieuw digitaal systeem kunnen pathologen van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond weefsel sneller en nauwkeuriger onderzoeken.
Een microscoop komt er dankzij het nieuwe Picture Archiving and Communication System (PACS) niet meer aan te pas.

PACS systeem

Pathologen onderzoeken weefsel en cellen van patiënten om daar mogelijke ziektes en afwijkingen in de vinden. Dat gebeurt normaal gezien met een microscoop en een weefselglaasje, maar dat is nu dus niet meer nodig. Het digitale systeem PACS kan namelijk een gescand stuk weefsel op hoge resolutie uitvergroten op een beeldscherm.

Sneller

Patholoog Bjorn Lohman zegt ontzettend blij te zijn met de komst van de digitalisatie. "Met dit nieuwe systeem werken we nu sneller en makkelijker waardoor ons vak toekomstbestendiger is." Weefselglaasjes worden in veel ziekenhuizen namelijk met de hand gelabeld, gesorteerd en naar de patholoog gebracht. Hij of zij legt het dan onder de microscoop om het te bestuderen op ziekten. Bij de nieuwe werkwijze scannen laboranten de weefselglaasjes en sturen deze dan door naar de patholoog.
Het systeem maakt een microscoop onnodig. © Laurentius Ziekenhuis

'Contact leggen'

Het systeem maakt het daarnaast ook mogelijk om bij twijfel hulp van collega's in te schakelen. "We kunnen moeilijke casussen sneller analyseren omdat we met PACS makkelijk contact kunnen leggen met onze collega’s uit andere ziekenhuizen", legt Lohman uit.

Digitale pathologie

Het digitale systeem is deel van een breder vakgebied: de digitale pathologie. Dat draait om het vastleggen, beheren, analyseren en interpreteren van weefsels en cellen. De digitalisatie van de pathologie is in samenwerking met het VieCuri ziekenhuis in Venlo en MUMC+ in Maastricht. Het Laurentius Ziekenhuis heeft het systeem ongeveer een maand in gebruik en de andere twee ziekenhuizen zullen waarschijnlijk dit jaar volgen.
Teamleider ICT van het Laurentius Ziekenhuis Andy Claessen is positief over het initiatief. "Dit project is een goed voorbeeld van de samenwerking die we willen nastreven als ziekenhuis." Over de kosten van het systeem doet het ziekenhuis geen mededeling.