'Fightclub'-jongerenwerker blijft vastzitten

De plek waar de jongerenwerker werkte. © Trajekt in Maastricht
De Maastrichtse jongerenwerker die ervan wordt verdacht jongeren te hebben aangezet tot geweld, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald.
Sjef Z. (43) zit al sinds 6 oktober vorig jaar vast. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man jarenlang gevechten tussen kwetsbare jongeren georganiseerd en deze gefilmd.

2007

De man was jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Trajekt in Maastricht. Volgens het OM waren in 2007 al de eerste gevechten met jongeren, maar ook vorig jaar zouden die hebben plaatsgevonden. Er zouden ongeveer acht jongeren bij de gevechten betrokken zijn, zo bevestigt justitie.

Spijt

De jongerenwerker zelf zei dinsdag tijdens een tussentijdse zitting dat het hem speet, maar dat hij de zaak niet kan terugdraaien. Volgens zijn advocaat Hans Ruijsink is hij te ver gegaan en beseft hij dat ook. "Hij wilde jongeren op deze manier weerbaarder maken", aldus Ruijsink, die hoopte dat zijn cliënt zijn strafproces in vrijheid mocht afwachten. "Het gaat om eenvoudige mishandelingen, waarbij niemand gewond is geraakt. Daarvoor zit hij nu wel erg lang vast."

Slachtoffers

Woordvoerder Peter Smit toonde zich namens de familie wel tevreden met het verlengen van het voorarrest. "We zijn content dat de rechtbank dit heeft besloten, het gaat om een zeer serieuze zaak," zei Smit, die vier slachtoffers bijstaat. Hij wil nu niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Getuigen verhoren

Voorafgaande aan het strafproces tegen Sjef moeten nog enkele getuigen worden verhoord. Ook komt er nog een rapport van een psycholoog. Naar verwachting is eind dit jaar de inhoudelijke behandeling.