L1mburg Centraal: Ook in Limburg boeren weer in actie

Veel bekijks bij het boerenprotest op de N277 in Maasbree. © Edward-Media
Boeren blokkeren wegen bij Helden en Maasbree, Heuvelland wil landschapspark worden, UM krijgt losgeld terug maar politie is niet tevreden en meer Limburgs nieuws in L1mburg Centraal van maandag.
Bekijk hier de volledige uitzending.

Boeren blokkeren wegen bij Helden en Maasbree

Het is de dag van het aangekondigde megaprotest van de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op verschillende plekken in het land werden wegen en distributiecentra geblokkeerd. Ook in Limburg kwamen de boeren in actie, op de A67 bij Helden en op de N277 in Maasbree.

Heuvelland wil landschapspark worden

In het Heuvelland moet de stikstofuitstoot omlaag met wel 70 procent of meer. Stikstof is een van de bedreigingen van de natuur in dat deel van Zuid-Limburg, maar het Heuvelland houdt niet op bij de grens. Daarom willen de zeven gemeenten in dit aaneengesloten heuvelgebied samen gaan optrekken om het landschap te beschermen. Maandag stelden zij zich kandidaat om het hele gebied tot landschapspark te verklaren.

UM krijgt losgeld terug maar politie is niet tevreden

Eind 2019 werd het computernetwerk van de Universiteit Maastricht volledig lamgelegd door een cyberaanval. Er werd 200.000 euro aan losgeld betaald. Dat geld is terug en zelfs meer dan dat, want de bitcoins zijn meer waard geworden. 500.000 euro heeft de universiteit teruggekregen. In de uitzending is Metten Bergmeijer te gast, teamleider van het cybercrimeteam van de politie Limburg.

Venlonaren naar World Games kano-polo

Waterpolo kennen we allemaal wel, maar kano-polo is een relatief onbekende sport. Toch zijn wij Nederlanders er goed in, want het nationale team doet vanaf donderdag in Amerika mee met de 'World Games', de Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten. Jochem en Stivo Högerle uit Venlo maken deel uit van team-Oranje.