'Heuvellandschap moet je grenzeloos beschermen'

Het Heuvelland. © L1
Coulissenlandschap is de Nederlandse term voor het Limburgse heuvellandschap. Over de grens in België noemen ze het bocage. Zeven gemeenten in het Heuvelland, Voerstreek en het Land van Herve willen samen hun landschap gaan beschermen.
Zeven burgemeesters, drie uit het Heuvelland en vier van de aangrenzende Belgische gemeenten, kwamen maandag bijeen in Gravenvoeren.

Landschapspark

Ze willen zich samen kandidaat stellen om landschapspark te worden. De Vlaamse regering wil drie gebieden tot landschapspark benoemen. De gemeente Voeren heeft zich kandidaat gesteld en heeft daar de buurgemeenten bij betrokken.
De overeenkomsten tussen de Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Nederlandse heuvelland zijn duidelijk. Het landschap vormt over de grenzen heen een heuvelachtige lappendeken van omhaagde weilanden en akker, bossen, graften, holle wegen, hoogstamboomgaarden, snelstromende beken en talloze erfgoedrelicten zoals kastelen en vakwerkhuizen.

Grenzen

De bedreigingen voor de landschapskwaliteit zijn gelijkaardig over de grenzen heen. Denk maar aan het sluipenderwijs verdwijnen van landschapselementen als hagen, graften of hoogstamboomgaarden: de hoogwaterproblematiek, schaalvergroting in de landbouwsector , de vele bedreigde planten- en diersoorten, een hoge toeristische druk die de leefbaarheid van dorpen aantast, de energietransitie met horizonvervuilende windmolens. Dat vraagt om een grensoverschrijdende aanpak.
De zeven burgemeesters samen. © L1