Schietverenigingen aan strenge regels onderworpen

Wie in Nederland een wapen wil aanschaffen moet daarvoor een vergunning aanvragen. © Frank Moonen (L1)
Nederland is wat wapenvergunningen betreft een van de strengste landen. Dat zegt voorzitter Frans Pluijmers van Schietvereniging De Doeltreffers in Landgraaf.
Wie in Nederland een wapen wil aanschaffen moet daarvoor een vergunning aanvragen.

Verklaring

"Als je dat als lid van een schietsportvereniging doet, moet je minimaal één jaar lid zijn en voldoende hebben geoefend. Iedereen wordt gescreend en ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is noodzakelijk", zegt Pluijmers, die een demonstratie gaf in het schietlokaal in Landgraaf, dat ironisch genoeg onder een basisschool ligt.

Kopenhagen

De discussie rond vuurwapenbezit is in de Amerikaanse politiek weer actueel na recente schietpartijen. Toch lijkt het erop dat wapens daar voor iedereen vrij makkelijk toegankelijk blijven. In Europa is dat een stuk beter geregeld, al was het zondag wel raak in Kopenhagen, waar een man met psychische problemen in het wilde weg begon te schieten en meerdere slachtoffers maakte. Nog niet duidelijk is of de man een wapenvergunning had.

Streng

"Wij houden ons netjes aan de regels, je bent toch bezig met wapens en dan moet je geen enkel risico nemen. De deur is hier ook gesloten en belangstellenden moeten vooraf een afspraak maken en worden bij binnenkomt geregistreerd", aldus de voorzitter. Zijn dochter Roxanne is een van de leden en doet ook mee aan wedstrijden, zowel luchtgeweer als wapens.

Vooroordelen

Roxanne moet vaak vooroordelen ontkrachten als het gaat om schietsport. "Mensen weten niet wat erbij komt kijken en ook het verschil tussen een pistool en een geweer moet ik vaak uitleggen. Er is veel onwetendheid." Misschien is het ook een van de redenen waarom de sport bij de jeugd niet heel erg populair is.

Cowboyvereningen

Bij de Doeltreffers gaat het niet zomaar om het schieten. "We willen ons echt verbeteren. Er zijn ook cowboyverenigingen, die het puur doen om maar te kunnen schieten."