Serie: Hoogwater een jaar later aflevering 1

Wim van den Eertwegh. © L1 (Peter Beeker)
Precies één jaar geleden veranderde de Kesselse grond van familie Van den Eertwegh in een binnenzee. Wim van den Eertwegh: "Op 53 hectare heeft meer dan een week soms tot twee meter water gestaan. De Maas is meestal een vriend. Vorig jaar juli een vijand met een verwoestende kracht."
In de serie 'Hoogwater een jaar later' blikt L1 terug op de overstromingen in juli 2021. In vier portretten wordt de relatie belicht tussen mens en Maas.

Generaties

Boer en tuinder Wim van den Eertwegh runt samen met zijn zoon Chiel en broer Twan de Maatschap van den Eertwegh. Het akkerbouw en veeteeltbedrijf zit vier generaties in de familie. Op 15 juli 2021 liep 53 van de 150 hectare onder water.

Verloren

Wim van den Eertwegh: "Deze landbouwgrond dankt zijn waarde aan de Maas. Het is overstromingsgebied. Slib dat in de aarde trekt voedt. In de winterperiode kunnen we dat hebben maar tijdens de zomeroverstromingen van vorig jaar doet het pijn. Alle gewassen waren verloren. Het duurt een paar jaar voordat je als bedrijf hier overheen bent. Maar we moeten ook realistisch zijn. Het gebeurt maar heel zelden."

Afhankelijk

De relatie van de Maas en het familiebedrijf in Kessel is duidelijk. Veel grond ligt aan het water of vlak bij de rivier. "We zijn afhankelijk van de Maas. De koeien drinken aan de oever als ze in de wei staan en het water gaat ook over de gewassen." Als hij terugdenkt aan de overstromingen van vorig jaar lijkt het nog altijd surealistisch. "Eén grote watervlakte, hartje zomer en ik liep in mijn t-shirt. Als we in al die jaren iets geleerd hebben is dat er niets is opgewassen tegen zo'n natuurkracht. Als het komt dat moet je alles bij elkaar zoeken wat je dierbaar is en vertrekken. Dat hebben we ook gedaan. Als het in Borgharen overstroomt dan weten wij dat we nog 24 uur hebben voordat het bij ons is."

Eerste oogst

Op één van de velden wordt Chinese kool van het land gehaald. "Het is de eerste oogst sinds de overstroming. Hier doe je het voor. Een boer wil oogsten. Vorig jaar stonden hier aardappelen maar die waren verloren."
De grond is weer enigszins hersteld vertelt Wim. "Meer dan één week heeft hier twee meter water gestaan. Alles wordt samengeperst en is keihard. In de grond gaat al het leven kapot. Regenwormen, mollen, wortels noem maar op. Toen het water weg weg zijn we meteen begonnen met het losmaken van de akkers anders ben je te laat en kom je er bijna niet meer door heen met de ploeg."

Zondag

Wim van den Eertwegh: "Op zondagochtend als ik het werk in de stal heb gedaan kuier ik altijd met de koeien naar de Maas. Ik ga hier dan zitten aan het water. De Maas is altijd anders. Als ik hier een tijdje heb gezeten is het hoofd leeg en kan er weer tegenaan een hele week."