Maatregelen Limburgse distributiecentra tegen boerenacties

Het PLUS distributiecentrum in Ittervoort © Google Streetview
De Limburgse distributiecentra van landelijke supermarkten zijn in opperste staat van paraatheid uit vrees voor boerenacties. De bedrijven hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om de bevoorrading van winkels te laten doorgaan. Welke dat exact zijn, wordt niet gemeld.
In andere delen van het land hebben boeren de aan- en afvoer van levensmiddelen platgelegd. In Limburg hebben PLUS (Ittervoort), Lidl (Weert) en Jan Linders (NIeuw-Bergen) voorlopig geen last van tegen het stikstofbeleid protesterende boeren.

Allerlei scenario’s

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) doet namens de supermarkten de woordvoering over de acties van de boeren. Woordvoerder Lisa Martis noemt de blokkades in delen van het land 'onacceptabel' en roept op deze zo snel mogelijk te beëindigen. Zij bevestigt dat er door de supermarktketens - ook in Limburg - 'alle mogelijke scenario’s zijn doorgenomen' om de dienstverlening zo goed mogelijk te laten doorgaan.
Volgens Martis hebben de supermarkten bijvoorbeeld meer producten ingekocht, zodat ze in grotere hoeveelheden kunnen leveren. "Ook staan de distributiecentra in nauw contact met de politie. Als er iets gebeurt, dan is er snel actie te ondernemen. Ja, je kan zeggen dat de distributiecentra in opperste staat van paraatheid zijn."