Verduurzaming Bospop: groene stroom en minder waterverbruik

Archiefbeeld van Bospop. © Wendy Vluggen
Bospop zet dit jaar in op verduurzaming. Het driedaagse festival in Weert gebruikt onder andere groene stroom en bio-afbreekbare bierbekers.
Compleet afstappen van wegwerpbekers en bekers met statiegeld gebruiken, komt nog te vroeg. "Het gaat hard met deze ontwikkelingen en die houden we nauwlettend in de gaten", zegt Koen Klomp van Bospop.

Recycling

Vrijwel alle grote festivals stoppen de komende tijd met wegwerpbekers. In plaats daarvan moeten festivalgangers hun gebruikte beker inleveren om een nieuw drankje te kunnen kopen. De bekers worden aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt. De grootste festivalorganisator van Nederland, Mojo, deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen.

Spoelstraten

Dit jaar kan Bospop nog niet overstappen naar statiegeldbekers. "Het is wel een serieuze uitdaging, want je hebt per bar ook een hele spoelstraat nodig", zegt Klomp. "Zoals gezegd gaat het snel. Er zijn ondertussen ook echt mooie producten. Je hebt bierglazen die gewoon als glas aanvoelen. Bovendien kunnen de bekers ook collectors items worden als er Bospop opstaat."
Voorlopig werkt Bospop met bio-afbreekbare bekers. Klomp vermoedt dat het festival in Weert volgend jaar ook met de andere bekers gaat werken.

Groene stroom

Het driedaagse festival gebruikt dit jaar voor het eerst groene stroom, van het onlangs geopende windpark langs de A2 in Weert. Het verduurzamen van Bospop was al een aantal jaren een grote wens van het festival. Vorig jaar zijn de eerste echte stappen gezet om deze wens in vervulling te laten gaan. In eerste instantie door rondom het festivalterrein een grote ring te graven, waarbij vaste aansluitingen zijn gecreëerd voor water, riolering en elektriciteit.

Minder waterverspilling en minder diesel

Door de aanleg hiervan gaat het festival aanzienlijk minder water verbruiken en wordt er flink bespaard op diesel, zo zegt Klomp. "De aanleg van de ring, zorgt ervoor dat we het douchewater al tijdens de komende editie van het festival ook kunnen gebruiken om de toiletten mee door te spoelen", legt hij uit. "Hiermee verminderen we het waterverbruik aanzienlijk en daarmee ook de ecologische voetafdruk van Bospop." Door de aanleg van de stroomleidingen zijn de aggregaten, die normaal veel worden gebruikt, overbodig. "We besparen daarmee maar liefst 20.000 liter diesel per editie met als bijkomend gevolg een grote verlaging van de Co2-uitstoot."

Veertigste editie

Volgens Klomp is het festivalterrein bijna klaar. "Het staat in grote lijnen en het komt nu aan op de details", zegt hij. Bospop viert dit jaar de uitgestelde jubileumeditie: het is de veertigste keer dat het festival in Weert georganiseerd wordt. De bezoekers kunnen onder anderen genieten van Skunk Anansie, Sting en Kensington.
Op donderdag is er een concert van Kings of Leon op hetzelfde terrein.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!