Twintig jaar cel en tbs voor 'verliefde' moordenaar

Voor haar woning in Blerick werd de 26-jarige Laura Schreurs om het leven gebracht. © L1 (Peter Beeker)
Hij werd in 2006 al eens veroordeeld voor het vermoorden van een vrouw, maar maandag kreeg de Portugees Hugo Q. (40) twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging omdat hij ook de 26-jarige Laura Schreurs uit Blerick om het leven heeft gebracht.
In de vroege ochtend van 8 december 2020 stak de veertiger Laura meermaals met een mes in haar hals. Dat gebeurde pal voor haar woning in Blerick toen ze naar haar werk wilde vertrekken.

Anonieme berichten

Er zijn duidelijk overeenkomsten te zien tussen beide zaken zoals het moordwapen en de plaats delict. Naar eigen zeggen was Hugo verliefd op Laura. Hij leerde haar kennen toen ze kort samenwerkten in een groothandelsbakkerij. Hugo raakte geobsedeerd door het slachtoffer en viel Laura én haar familie lastig door hen anoniem berichten te sturen via sociale media. En dat terwijl er geen sprake was van een amoureuze relatie.

Soortgelijk delict

Laura maakte daar melding van bij de politie. Op de fatale dag had Laura in de middag een afspraak bij de politie, maar enkele uren daarvoor werd ze doodgestoken. Het was niet voor het eerst dat de Portugees een vrouw doodde. In 2005 sneed hij zijn zwangere vriendin Hayley Richards (23) haar keel van oor tot oor door. Ze was toen twee maanden in verwachting. Hugo kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar werd in 2014 uitgeleverd aan zijn geboorteland en kwam daar vervroegd op vrije voeten.
Omdat Hayleys nabestaanden weten wat Laura's familie door moeten staan, zaten ze maandag ook in rechtszaal. Twee zussen van Hayley zijn afgelopen weekend vanuit Engeland overgevlogen om hun steun te betuigen. Via de politie zijn de families met elkaar in contact gekomen.

Vooropgezet plan

Hugo bekende al eerder de moord op Laura te hebben gepleegd. Volgens de rechtbank is er sprake van een vooropgezet plan. Zo zocht hij via zijn telefoon naar zoektermen hoe hoog een straf op moord is in Nederland. "Hij heeft haar op afschuwelijke wijze van het leven beroofd", aldus de rechter. Ook wordt hem zwaar aangerekend dat hij het slachtoffer in hulpeloze toestand heeft achtergelaten. Verder volgt de rechtbank het advies van het Pieter Baan Centrum op. De Portugees heeft een intensieve behandeling nodig.