Parade Brunssum trekt tienduizenden bezoekers

Een groep tijdens de Parade Brunssum. © L1 (Frank Moonen)
De Parade in Brunssum heeft zondag veel meer bezoekers getrokken dan verwacht. Waar de gemeente rekende op 24.000 belangstellenden, was de werkelijke opkomst, mede door het goede weer, veel groter.
Op de laatste dag van het wereldfestival stond tradiotioneel de optocht door de stad op het programma. Twaalf groepen uit alle werelddelen lieten zich nogmaals zien aan het publiek, dat een mix aan culturen, dans en klederdrachten kreeg voorgeschoteld.

Parade weer terug

Burgemeester Wilma van Rijt was blij dat na zes jaar afwezigheid door corona de Parade weer terug is in haar gemeente. "Hier laat Brunssum zich zien en over twee jaar doen we dat nog eens dunnetjes over."

Elke twee jaar

In het verleden werd het festival eens in de vier jaar gehouden, maar de organisatie wil naar elke twee jaar. "We weten dat deze succesvolle editie nogal wat verwachtingen schept voor de volgende keer, maar dat gaan we proberen waar te maken," zei organisator Ron Kamerman. De zeventiende editie was kleiner van opzet dan normaal met minder groepen, al was daar zondag in Brunssum weinig van te merken. "We hadden we weergoden wel erg mee."

Terug naar huis

Na de afsluiting was er wel nog enige zorg over het weer naar huis gaan van de deelnemende groepen. Dat zou door de aangekondigde boerenprotesten van maandag nog wel eens problematisch kunnen worden. Ook op de heenreis hadden sommigen daar al last van. "Ze gaan daar wel goed mee om, maar we hebben wel zoveel mogelijk geprobeerd de groepen komende nacht vanaf Schiphol al op het vliegtuig te krijgen. Om eventuele problemen voor te zijn."