'Stikstofbemiddelaar kan valse verwachtingen wekken'

Afbeelding ter illustratie © Jean-Pierre Geusens
"We moeten uitkijken dat we geen valse verwachtingen gaan wekken." Dat zegt Frank Wassenberg uit Geleen, Tweede Kamerlid voor Partij voor de Dieren, over de aanstelling van Johan Remkes als stikstofbemiddelaar.
Remkes was eerder waarnemend gouverneur in Limburg.

Begrip

Remkes is aangesteld als onafhankelijk gespreksleider om meer begrip te kweken tussen de politiek en de boze boeren die al weken actie voeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De Partij voor de Dieren vindt eigenlijk dat er geen bemiddelaar nodig is omdat de uitgangspunten duidelijk zijn. Frank Wassenberg: "Er wordt nu misschien de suggestie gewekt dat er opnieuw onderhandeld kan worden over de uitgangspunten. Remkes moet duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is."

Keuzes

De oud-minister en oud-gouverneur was in 2020 de opsteller van het stifstofrapport met als titel: 'Niet alles kan overal'. Daarin gaf hij duidelijk aan dat er harde keuzes gemaakt moeten worden om de stikstofproblemen in ons land op te lossen. Volgens hem heeft de politiek dat grote probleem lange tijd voor zich uit geschoven.

Eerlijk

Volgens de Partij voor de Dieren is nu het hoogtijd om het eerlijke verhaal te vertellen. "Ik snap de frustratie en de woede van de boeren, maar we moeten nu eerlijk zijn. De overheid heeft ze tientallen jaren aan het lijntje gehouden. We moeten agrarische ondernemers perspectief bieden om het anders te gaan doen en daarbij hoort ook financiele steun."