UM krijgt teruggevonden losgeld met 'winst' terug

Universiteit Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Een deel van het losgeld dat de Universiteit Maastricht betaalde aan hackers is teruggevonden. De cryptomunten zijn na 2,5 jaar meer waard geworden, waardoor de universiteit drie ton meer terugkrijgt dan het betaalde.
Dat blijkt uit een reconstructie van De Volkskrant op basis van gesprekken met de politie, Openbaar Ministerie en Universiteit Maastricht. Er is nog niemand gearresteerd voor de hack. Het Openbaar Ministerie en de politie bevestigen het verhaal.

Hackers

De Universiteit van Maastricht werd op 23 december 2019 volledig lamgelegd door een cyberaanval. Criminele hackers hadden honderden servers en back-upsystemen vergrendeld. Daardoor konden de 25.000 studenten en medewerkers niet bij hun mail, onderzoeksdata en wetenschappelijke literatuur. De Universiteit besloot na een week in te gaan op de eis van de hackers om 200.000 euro in bitcoins aan losgeld te betalen. Persoonlijke gegevens dreigden verloren te gaan en studenten konden niet werken aan hun scriptie of examen doen.

Oekraïne

Op het moment dat de Universiteit Maastricht de 200.000 euro in bitcoins overmaakte, kon een onderzoeksteam van de politie meekijken en gegevens verzamelen. Het bracht de politie niet dichter bij de daders. Het losgeld splitste zich na de betaling in drieën. Het grootste deel van het geld ging op in een groot witwasnetwerk, maar een klein deel van 4,54 bitcoin ging er niet in op. Een vordering leidde de politie naar Oekraïne.

Huiszoeking

Daar is een witwasser ook verhoord en is een huiszoeking verricht. Over het verhoor willen de politie en het OM in de reconstructie niks kwijt. Volgens de politie was de witwasser een simpele katvanger die niks van de Universiteit Maastricht wist. Metten Bergmeijer, teamleider van het cybercrimeteam van de politie Limburg, spreekt in de krant een vermoeden uit waar de daders zijn: "We vermoeden dat de daders in Rusland zitten. Daar kunnen we weinig beginnen."

Half miljoen

Uiteindelijk kon het OM na een juridische strijd de cryptomunten in april van dit jaar in bezit krijgen. Door de koerswijzigingen van de bitcoin zijn de cryptomunten nu meer waard geworden. De Universiteit van Maastricht krijgt 500.000 euro terug, waar ze voor 200.000 euro aan bitcoins hebben betaald. IT-directeur Michiel Borgers van de Universiteit zegt in De Volkskrant dat het geld gebruikt gaat worden voor de studenten. De Universiteit wil het geld in een fonds stoppen voor noodlijdende studenten.