Limburgs Parlement zet streep door burgertop

Afbeelding ter illustratie
Het Limburgs Parlement heeft een streep gezet door een nieuwe burgertop. Het voorstel werd met 22 tegen 18 stemmen verworpen.
Vóór stemden CDA, GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en de eenpersoonsfractie Palmen. Tegen waren PVV, VVD, SP, SVL, Forum voor Democratie en Lokaal-Limburg.

Huis van de zorg

De burgertop zou worden georganiseerd door Burgerkracht Limburg, het voormalige Huis voor de Zorg. Bedoeling was inzicht te krijgen in de sociale impact en behoeften van burgers die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis, in het bijzonder jongeren, ouderen, kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel.
Er zouden zo’n 300 burgers aan meedoen via 30 gespreksrondes van maximaal tien personen, verspreid over de hele provincie. De burgertop zou tot en met oktober plaatsvinden. In december zou een rapportage volgen. De kosten bedroegen een ton.

Nieuwe bestuur

De resultaten zouden betrokken moeten worden bij het programma van het nieuwe provinciebestuur dat er na de verkiezingen van maart volgend jaar komt. Met name voor de sociale agenda zouden die van belang zijn. Maar zover komt het dus niet. Volgens SVL zou met de burgertop ‘ja’ gezegd worden tegen teleurstelling. Statenlid Marcel Thewissen noemde de opzet boterzacht en bezigheidstherapie. “Wij horen wat u zegt en negeren het van harte”, zo typeerde hij de burgertop.
Lokaal-Limburg stelde dat het doel van burgerparticipatie en dialoog op deze manier niet kan worden gehaald. De VVD vond dat er genoeg andere wegen zijn om de mening van burgers te horen. De SP sprak van een vrij abstract niveau waarbij niet duidelijk is wat er nou mee moet gebeuren. De partij voelde veel meer voor een burgerraad die het Limburgs Parlement advies moet geven over belangrijke beleidsthema’s.

Voorstanders

Bij de voorstanders wees de PvdA erop dat in haar ogen de afgelopen vier jaar niks is gebeurd op het gebied van democratische vernieuwing, ondanks mooie woorden. De keuze is dan ook doe je iets of doe je niets, aldus de partij.“Anders neemt de politiek zichzelf niet serieus. We moeten ons niet misgunnen om nieuwe ideeën op te halen voor een beter beleid. Bovendien is er met de wereld na corona een duidelijk onderwerp”, zo PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers.

Vijand van het goede

Wat het CDA betreft was de burgertop een kans om met burgers in gesprek te gaan. “Het beste is de vijand van het goede. Laten we gewoon met deze ‘7’ aan de slag gaan”, zo zei CDA-statenlid Marlou Absil. Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) noemde de burgertop niet dé of de enige manier om aan burgerparticipatie te doen. “Maar laten we er positief naar kijken en Burgerkracht de kans geven om zich te bewijzen”, zo vertelde de gedeputeerde. Het was overigens op verzoek van het Limburgs Parlement dat Van Toorenburg met een voorstel was gekomen. Want zelf kwamen de partijen er onderling niet uit.
Desondanks werd haar voorstel dus verworpen. De eerste burgertop vond plaats vanaf november 2018 en was heel anders van opzet. Die was met praten over de toekomst van Limburg veel breder. Er deden aanvankelijk honderden mensen aan mee. De aftrap werd gegeven in de voetbalstadions van Fortuna Sittard, Roda JC en VVV Venlo.