Actie huisartsen om werkdruk: idee voor oplossing

Huisartsen houden een actieweek vanwege de hoge werkdruk. © iStock
Huisartsen protesteren vrijdag in Den Haag tegen de hoge werkdruk. Niet alle artsen zijn aanwezig. Een huisartsencollectief in de regio Parkstad heeft namelijk al een idee hoe vermindering van de werkdruk te krijgen.
Huisartsen protesteren vrijdag in Den Haag tegen de hoge werkdruk en bureaucratie. Daardoor komt volgens hun de zorg voor patiënten in het geding. Dit proces is de laatste jaren ingezet, omdat huisartsen veel extra werk kregen door de wachtlijsten bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast kwamen er vanuit de overheid en zorgverzekeraars allerlei extra administratieve taken bij.

'Gewoon' aan het werk

Niet alle huisartsen zijn naar Den Haag afgereisd. Zo was Luc Harings deze vrijdag 'gewoon' aan het werk in zijn praktijk, omdat de spoedzorg moest doorgaan. Harings is aangesloten bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg dat in de regio Parkstad de eerstelijnszorg via een centraal loket heeft georganiseerd. "We hebben een zeven-punten-plan ontwikkeld waardoor er concrete zorgoplossingen in de buurt zijn en de werkdruk minder is", zei hij in L1mburg Centraal.

Pittig en niet onomstreden

Harings erkent dat het 'pittige, niet omstreden' punten zijn. Zo wil hij dat bijvoorbeeld ggz-instellingen zelf verantwoordelijk worden voor de wachtlijst. "Voor behandeling van een depressie is de wachtlijst een jaar. In de tussentijd blijven die mensen naar de huisarts komen, naar de praktijkondersteuner, krijgen ze medicatie. Daardoor ontstaat een bottleneck in de zorg."
Ook wil Harings dat specialisten in de wijk gaan werken. Hij heeft ervaring met bijvoorbeeld een dermatoloog in de wijk. Als gevolg waren er minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis nodig en neemt de werkdruk daar af.