Ook in Limburg gaan boze boeren maandag actie voeren

Een eerder protest van boze boeren op een snelweg © ANP
Boeren willen maandag actie voeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet en ook in Limburg zullen er protesten zijn.
Dat zegt Walter Joosten, die het woord voert namen Farmers Defence Force Limburg.

Overlast mogelijk

Waar en op welke manier de boeren actie gaan voeren, houden de boeren nog geheim. "Ik vertel niet waar, dat willen we graag nog even voor ons houden", zegt Joosten. "We zijn goed aan het nadenken over hoe we die actie gaan doen. We willen het op een publieksvriendelijke manier doen."
Toch is het niet uit te sluiten dat er overlast ontstaat door de boerenprotesten. Het is niet duidelijk hoeveel boeren er in Limburg deelnemen, maar Joosten verwacht dat de actiebereidheid groot is. "Als jij boos bent, ga je dan thuis aan tafel zitten en rustig afwachten? Boeren zijn boos en die willen iets laten zien. Als we alleen maar 'boe' roepen, reageert er niemand."

Schiphol dicht?

Boeren dreigden er eerder mee om onder meer naar Schiphol te komen en ook om distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Toch weet niemand hoe de acties eruit gaan zien. De gemeente Haarlemmermeer heeft al aangekondigd dat de politie en de marechaussee zullen ingrijpen als de luchthaven wordt geblokkeerd door boeren met trekkers.

Geen woorden, maar daden

Joosten zegt dat hij deze week een gesprek heeft gehad met gouverneur Emile Roemer. Dat verliep volgens hem constructief, maar toch is hij nog niet gerust. Daarom steunt hij alle boeren die maandag meedoen met de protesten. "We hebben woorden, maar nu willen we ook de daden zien", aldus de woordvoerder van Farmers Defence Force Limburg. "In maart volgend jaar zijn er provinciale verkiezingen. We zullen het elastiek dus strak moeten houden. We zullen de politici moeten laten zien dat we ze constant in de gaten houden."

Let goed op

Of de boerenprotesten veel overlast zullen veroorzaken, weten we maandag pas. De ANWB adviseert alvast: "Check maandag vlak voor vertrek de verkeersinformatie, pas eventueel je plan aan en houd er rekening mee dat er iets onderweg kan gebeuren."
Joosten zelf wil het publiek sparen en hoopt op begrip. "Je zult zien wat er maandag gaat gebeuren. Actie voeren is nooit leuk, maar de fase van praten is voorbij."