Limburg Biënnale: geen onderscheid amateurs en professionals

Afbeelding ter illustratie
Een twaalfkoppige jury van Limburg Biënnale heeft uit ruim 1600 inzendingen zo'n 140 kunstenaars, amateurs en professionals, geselecteerd die in de tweede editie van de kunsttentoonstelling worden opgenomen.
De eerste editie van de Limburg Biënnale vond plaats in 2020. Ook toen al mochten zowel professionals als hobbyisten en amateurs hun werk insturen.

Uit Londen

Het idee voor de Limburg Biënnale is overgewaaid uit Londen. Daar is ieder jaar de Summer Exhibition van de Royal Academy en daar kunnen professionele kunstenaars, amateurs en hobbyisten hun werk laten zien. Dit jaar keert het Limburgse kunstevenement terug in Marres Maastricht met 200 werken die werden geselecteerd door een jury die bestaat uit professionele kunstenaars.

Anoniem

De ingestuurde werken werden geanonimiseerd, wat betekent dat de juryleden niet wisten of het werk was gemaakt door een professionele kunstenaar of door een hobbyist of amateur. Er zitten zelfs werken bij van kinderen, want ook zij konden werk insturen.

Onderlagen

Valentijn Bijvanck, directeur van Marres, vindt dat in de Limburg Biënnale voorop moet staan dat ook getoond wordt welke onderlagen er zitten onder de professionele kunsten. "We denken dat de kunstwereld bestaat uit mensen die hun werk in museacollecties hebben, galeries houden, prijzen winnen en wiens naam in de krant komt maar er zijn ook ontzettend veel mensen die met kunst bezig zijn en die nooit werk verkopen, willen verkopen of die nog kind zijn en prachtig kunnen tekenen.

Hummuslaag

"Iedereen heeft kunstenaars in zijn of haar omgeving", gaat hij verder. "Wij zien dat als een hummuslaag onder een veld bloeiende bloemen. Alleen die bloeiende bloemen worden gezien, maar die hummuslaag is superbelangrijk voor die bloemen. Het een kan niet zonder het ander bestaan. "

Onderhandelingsstrijd

Met de werken van meer dan 140 kunstenaars mocht elk jurylid een eigen kamer inrichten. Soms leidde dat tot een ware onderhandelingsstrijd wanneer meerdere juryleden het zelfde werk wilden gebruiken voor hun kamer. Er is een breed spectrum van beeldende kunst te zien; van schilderijen tot sculpturen en van breiwerk tot lichtkunst.
Meer over de tentoonstelling is te horen op zaterdagochtend 2 juli in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. Daarin gaat verslaggever Jolien Linssen langs bij de tentoonstelling en in gesprek met Valentijn Bijvanck. De Limburg Biënnale is vanaf deze week geopend voor publiek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!