Minder zwerfafval door invoering statiegeld kleine flesjes

Vanaf 1 juli vorig jaar zit er 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. © L1 (Riël Linssen)
Het is vrijdag op de kop af één jaar geleden dat er 15 eurocent statiegeld kwam op kleine plastic flesjes met water en frisdrank. Dat gebeurde naar aanleiding van de Statiegeldalliantie. De eerste gemeente die zich daar in 2017 bij aansloot was Weert.
Ondertussen doen bijna alle Nederlandse gemeenten mee, 97 procent om precies te zijn. Recycling Netwerk Benelux is tevreden met de resultaten, maar het kan nog beter.

Regels

"Mensen moeten er nu nog steeds aan wennen. De regering had eigenlijk meer regels moeten opstellen om ervoor te zorgen dat we met z'n allen die kleine plastic flesjes gaan terugbrengen", zegt Suze Govers van Recycling Netwerk Benelux vrijdag in de Nieuwsshow op L1 Radio.
Maar wat voor regels dan? Niet bij ieder verkooppunt kun je een klein plastic flesje inleveren, terwijl je daar wel statiegeld voor betaalt. Dat is volgens Govers geen goede zaak. "Ook zijn er nog vragen rondom statiegeld op flesjes gevuld met zuivel bijvoorbeeld."

Daling

Recycling Netwerk Benelux ziet dat flesjes - door de invoering van statiegeld - steeds minder op straat of in de natuur belanden. "Een half jaar na die invoering is het afval met 41 tot 70 procent gedaald. Het concept werkt. Er is minder plasticvervuiling", aldus Govers.

Blikjes

Na de invoering van het statiegeldsysteem op kleine flesjes, komt dat er binnenkort ook voor blikjes. Govers: "Dat moet ook aangepakt worden. We kijken er reikhalzend naar uit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!