Boa's mogen de straat op met wapenstok

Boa's mogen vanaf vrijdag een wapenstok dragen en gebruiken. © ANP
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen vanaf vrijdag worden uitgerust met een korte wapenstok.
De vakbonden voor boa's, BOA ACP en Nederlandse BOA Bond, hebben daar ruim drie jaar voor gelobbyd in Den Haag. Eerst draaide er een proefperiode in tien gemeenten. Valkenburg aan de Geul was er daar één van.

Veiligheidsgevoel

"Die periode is goed verlopen. Er zijn een aantal momenten geweest dat het wapen rechtmatig gebruikt is, maar het veiligheidsgevoel is verhoogd bij de boa's", stelt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

Coronacrisis

Vakbond BOA ACP en de Nederlandse BOA Bond pleitten al langer voor de wapenstok bij boa's, zeker toen de agressie tegen hen toenam toen zij de coronamaatregelen moesten handhaven. "De maatschappij wordt steeds agressiever tegen handhavers én politiemensen. Dat hebben we duidelijk gezien tijdens de coronacrisis. We vinden dat burgemeesters de ruimte moeten krijgen om beter voor hun werknemers te zorgen", zegt de voorzitter vrijdag in de L1 Nieuwsshow op L1 Radio.

Uitbreiden

Gerrits ziet dat de taken voor boa's zijn uitgebreid, omdat de politie onder meer kampt met personeelstekort. Maar de kloof tussen politiemensen en boa's worden niet kleiner, vindt hij. "De politie staat voor openbare orde en veiligheid. En de bao is er voor de leefbaarheid en veiligheid. Een wapenstok mag een boa niet zomaar gebruiken. Er geldt: eerst waarschuwen."