TEFAF-directeur: 'Een editie met een vlijmscherpe rand'

Vitrines op de TEFAF zijn kapotgeslagen. © Twitter La Tribune de l'Art
De afgelopen editie van kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht is er een met een 'vlijmscherpe rand'.
"Het was een mooie beurs, tot de roof. Daardoor heeft deze editie een vlijmscherpe rand gekregen", zei TEFAF-directeur Bart Drenth bij L1mburg Centraal. Daarmee doelt hij op de brute roof, die dinsdag plaatsvond.

Sieraden gestolen

Dinsdagochtend wisten vier gewapende mannen tot de TEFAF-stand van de Engelse juwelier Symbolic & Chase te komen. Ze braken vitrines open, zwaaiden met vuurwapens en namen daarna op een sukkeldrafje de benen met de buit. Het is vooralsnog alleen bekend dat die buit uit sieraden bestaat. Over de waarde van de juwelen hebben zowel de eigenaar als de politie niets gezegd.

Impact

Op beelden van de roof is te zien hoe een oudere bezoeker blijft zitten, terwijl de overvallers hun slag slaan. Op social media wordt er volop over deze man gesproken. Want waarom bleef hij zo stil zitten? "Zo'n overval heeft een flinke impact. Hij was verstijfd", zegt Drenth. "We gaan hem nog opzoeken om te kijken hoe het nu gaat."
Op internet wordt ook gespeculeerd over de gestolen sieraden. De TEFAF-directeur kan hier niks over zeggen. "Die vraag is mij honderden keren gesteld, maar ik weet het niet", zegt hij.

Niet meer te achterhalen

Volgens juwelenhistoricus Martijn Akkerman is het mogelijk dat de sieraden die geroofd werden op de TEFAF-beurs in Maastricht dusdanig bewerkt worden dat ze nooit meer terug te vinden zijn. Akkerman stelt dat de dieven duidelijk voor ogen hadden welke sieraden ze moesten hebben: "Je kunt niet zeggen dat er niet over nagedacht is. Ze zijn bewust naar die stand toegelopen en hebben die vitrine ingeslagen. Ze zijn waarschijnlijk eerder binnen geweest om te kijken wat ze wilden hebben."