Gevangenen zamelen honderden euro's in voor familie Gino

De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse
In de Sittardse gevangenis is zo'n 860 euro ingezameld voor de familie van Gino, het negenjarige jongetje dat onlangs werd ontvoerd in Kerkrade en later dood is teruggevonden. Het initiatief kwam vanuit de gevangenen zelf.
De nabestaanden van Gino laten L1 weten erg blij te zijn met het gebaar.

Puur initiatief

"De familie vond het een mooi, puur initiatief. Vooral het feit dat de gedetineerden zelf financieel meestal niet veel hebben sprak ze erg aan. De familie vindt het mooi dat zoveel mensen aan Gino denken en begaan zijn", zegt Peter Smit, die de nabestaanden bijstaat via Namens de Familie. "Ze hebben via de directie van de gevangenis ook een bedankje aan de gedetineerden gestuurd."

'Zijn maar mensen'

De voorzitter van de Sittardse gedetineerdencommissie laat weten dat de zaak van Gino erg leeft binnen de gevangenismuren. "Zoiets raakt de jongens binnen. We zijn ook maar mensen, weliswaar met een zwarte bladzijde in het leven. Maar je wil ook graag hulp schenken aan mensen die het kunnen gebruiken."

Kleine bijdrage

In de bajes worden alle ontwikkelingen rondom de zaak nauwgezet gevolgd. "Op tv kunnen we lokale zenders ontvangen. Door het regionale nieuws, herhalingen en teletekst volgen we de zaak. En we kunnen met familie bellen. Dit is vanzelfsprekend het gesprek van de dag."
Onder gevangenen ontstond het gevoel dat zij iets moesten doen, zegt de commissievoorzitter. "We kunnen een kleine bijdrage geven, dat beetje wat we kunnen missen. Je zit nu je straf uit en dat moet ook, maar dit verbindt je weer een beetje met de samenleving."
Bloemen, kaarsen en knuffels in Kerkrade voor de overleden Gino. © Bas Dingemanse

Niet gesteund

De mannen 'binnen' hebben geen contant geld, maar een speciale gevangenisrekening. "Je verdient bij de arbeid zo'n 92 cent per uur. De een schonk vijftig cent en de ander kon tien euro missen", zegt de voorzitter. "Sommigen kunnen nu iets minder voor zichzelf kopen. Veel mensen worden niet gesteund door familie of vrienden buiten. Dat geeft niet, je wil graag iets doen."

Trieste aanleiding

Stefan van den Broek, directeur van de Sittardse bajes, werd aangenaam verrast door het initiatief. "Een mooi gebaar. De gedetineerden zitten hier, omdat ze een straf hebben gekregen. Als deze er straks op zit, draaien ze weer mee in de maatschappij. Ik kan het alleen maar waarderen dat ze daar bewust mee bezig zijn. Al is de aanleiding echt vreselijk triest." Driekwart van de in totaal 290 gedetineerden zou hebben bijgedragen aan de actie.