'Aantal reizigers Arriva pas in 2026 terug op oude niveau'

Een trein van reisvervoerder Arriva in Limburg © iStock
Vervoerder Arriva verwacht dat de reizigersaantallen in trein en bus in Limburg pas in 2026 op het pre-corona niveau van 2019 liggen.
Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op schriftelijke vragen van CDA-statenlid Wouter IJpelaar.

Scholieren en studenten

Daaruit wordt ook duidelijk dat het percentage treinreizigers momenteel op 80 procent ligt van dat van 2019 en het aantal buspassagiers op 75 procent. Momenteel rijdt Arriva in Limburg in de praktijk een vakantiedienstregeling aangevuld met extra lijnen of ritten. Bijvoorbeeld voor scholieren en studenten.

Maaslijn

Zo gaat er op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen twee keer per uur een trein, zoals in vakantietijd. Maar zijn er in de ochtendspits wel twee extra ritten tussen Cuijk en Nijmegen. De aanpassing van de dienstregeling heeft te maken met een tekort aan personeel en ziekteverzuim. Volgens het antwoord van het provinciebestuur voert Arriva de aangepaste dienstregeling voor 95 procent uit.

Exploitatiebijdrage

De vervoersbedrijven krijgen tot het einde van het jaar financiële noodsteun van het Rijk. Dat vult tot 95 procent het verschil tussen kosten en opbrengsten aan. Voorwaarden daarbij zijn wel dat in het geval van Arriva de provincie Limburg haar volledige exploitatiebijdrage betaalt en dat het vervoersbedrijf zelf geen winst mag maken.
Maar het provinciebestuur maakt zich grote zorgen over de gevolgen als de financiële compensatie van het Rijk na 1 januari stopt. Want dan dreigt verdere verschraling van de dienstregeling, zo vreest het provinciebestuur.

Gezamenelijke brief

In een gezamenlijke brief aan de regering hebben de twaalf provincies er onlangs op aangedrongen op de noodsteun voor de openbaar vervoersbedrijven te verlengen. Ook honderden wethouders, gemeenteraadsleden, gedeputeerden en statenleden trokken woensdag nog in een brandbrief aan de bel bij het kabinet. Anders is het peil van het openbaar vervoer niet op peil te houden, zo is hun boodschap.
In het kabinet gaat de uit Maastricht afkomstige staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) over het openbaar vervoer.