'BetCity mag voorlopig hoofdsponsor Fortuna Sittard blijven'

Fortuna Sittard hoeft niet te vrezen hoofdsponsor BetCity te verliezen © Niels van Renen
Fortuna Sittard hoeft dit seizoen niet te vrezen dat de nieuwe hoofdsponsor BetCity van de shirts moet verdwijnen. Politiek Den Haag werkt weliswaar aan een verbod van gokbedrijven als shirtreclame, maar dit zou pas volgend seizoen moeten ingaan.
Martijn van Nispen van de SP dient volgende week een motie in die (shirt)sponsoring van sportsclubs - en dus ook bij Fortuna Sittard - verbiedt. Dit zou niet meteen ingaan.

Seizoen 2023/2024

"Juridisch zijn we gebonden, hoe graag ik dat ook anders zie", zegt Van Nispen. "Vanaf het seizoen 2023/2024 moet de reclame in mijn ogen van de shirts verdwijnen, of de contracten nou nog drie of twintig jaar doorlopen. Dit komt namelijk niet uit de lucht vallen. Clubs konden weten dat werd gewerkt aan een verbod. Vanaf vandaag is het gebruik van sporters in reclame van gokbedrijven verboden. Waarom zouden voetballers dan in het stadion levende reclamezuilen mogen zijn?"
Volgens de SP bestaat er in de Tweede Kamer waarschijnlijk een meerderheid voor de motie.

Verslavingen nemen toe

Sinds online gokbedrijven vanaf oktober 2021 legaal in Nederland zijn, krijgt het Trimbos-instituut kennisinstituut over verslavingen steeds meer signalen dat het aantal mensen met een online gokverslaving toeneemt. Volgens het kennisinstituut over verslavingen komt dit mede door de marketingactiviteiten (reclame en sponsoring) van bedrijven als BetCity.

Verband

Een woordvoerder geeft aan dat er een verband is tussen een toenemend aantal reclameuitingen en meer gokkers. Vanaf vrijdag is het verboden dat bekende sporters en trainers in reclames van online gokbedrijven te zien zijn. Binnenkort maakt minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming zijn plannen bekend om de zichtbaarheid van deze bedrijven verder terug te dringen. Als de motie inderdaad van Van Nispen inderdaad wordt aangenomen, dan komt die ongetwijfeld terug in het voorstel van de minister.

Driejarig contract

Voor Fortuna Sittard zou een direct verbod op shirtreclames van online gokbedrijven bijzonder nadelige gevolgen hebben. Kortgeleden maakte de Eredivisionist bekend een driejarig contract met BetCity als hoofdsponsor te hebben afgesloten.