Vliegen als voeding voor mens en dier: 'Dit is de toekomst'

Bob Holtermans is de bedenker van de Insect School. © L1 (Guus Benders)
Insecten als voeding voor huisdieren en andere dieren zoals kippen en varkens. Het is volgens Bob Holtermans, initiatiefnemer van de Insect School in America, de toekomst.
Op de nieuw geopende locatie wordt geëxperimenteerd met het fokken van insecten om ze daarna te verwerken tot voedsel.

Aarde te klein

"We hebben een groeiende wereldbevolking. De aarde heeft maar een bepaald aantal vierkante meters. Als we op dezelfde manier voedsel produceren als nu, is de aarde simpelweg te klein", aldus Holtermans.

Zwarte soldaatvlieg

In America wordt nu in de praktijk geëxperimenteerd met de zwarte soldaatvlieg. Hij komt in de natuur alleen voor in tropische landen. De zwarte soldaatvlieg wordt vooral gekenmerkt door de grote hoeveelheid eiwit die de larven bevatten. Bij de experimenten in de Insect School worden agrarische opleidingen en bedrijven betrokken om zoveel mogelijk kennis te delen. "Het is een veelbelovende sector, maar er wordt nog maar weinig kennis gedeeld. Vandaar dit initiatief."

Voeding voor mens

Vooralsnog gaat het alleen om diervoeding, maar Holtermans denkt dat het in de toekomst ook voor voeding voor de mens een optie kan zijn. "Mensen hebben dan vaak meteen het beeld dat ze een sprinkhaan moeten gaan eten. Daar geloof ik niet zo in. Wel als insecten worden verwerkt in poeder- of olievorm. Dan komen ze op die manier in de producten van consumenten terecht.