'TEFAF-buit mogelijk nooit meer te achterhalen'

Vitrines op de TEFAF zijn kapotgeslagen. © Twitter La Tribune de l'Art
Volgens juwelenhistoricus Martijn Akkerman is het mogelijk dat de sieraden die geroofd werden op de TEFAF-beurs in Maastricht dusdanig bewerkt worden dat ze nooit meer terug te vinden zijn.
Akkerman stelt dat de dieven duidelijk voor ogen hadden welke sieraden ze moesten hebben: "Je kunt niet zeggen dat er niet over nagedacht is. Ze zijn bewust naar die stand toegelopen en hebben die vitrine ingeslagen. Ze zijn waarschijnlijk eerder binnen geweest om te kijken wat ze wilden hebben."

Onmiddellijk vertrek

Er is nog veel onduidelijk over de roof die dinsdagochtend op de antiek- en kunstbeurs TEFAF plaatsvond. Het gedupeerde Engelse bedrijf Symbolic & Chase wiens vitrine ingeslagen werd, vertrok namelijk onmiddellijk en stelt niks meer tentoon op de beurs. Het is vooralsnog alleen bekend dat de buit uit sieraden bestaat. Welke sieraden precies, is nog ongewis.

Inhoud onbekend

Akkerman gist ook naar de precieze inhoud van de buit: "Wellicht gaat het om een collier met een diamant van 114 karaat gemaakt door Joël Arthur Rosenthal. Maar het kan ook een ander collier zijn met een aantal grote diamanten. Of oorhangers van Cartier."
Maar wat kan een dief met de gestolen sieraden doen? "Juwelen worden over het algemeen niet teruggevonden. Vermoedelijk worden de stenen eruit gehaald en los verkocht."

Aanhoudingen

De politie heeft dinsdag twee Belgen opgepakt, maar het duo is woensdag weer vrijgelaten. Zij hebben niks te maken met de juwelenroof en gelden niet langer als verdachten in de zaak.