150 asielzoekers wijken van Ter Apel uit naar Grubbenvorst

Het gemeenschapshuis 't Haeren in Grubbenvorst © Google Street View
De gemeente Horst aan de Maas gaat 150 asielzoekers opvangen in gemeenschapshuis ’t Haeren in Grubbenvorst. Aanleiding daarvoor is de crisissituatie in aanmeldcentrum Ter Apel.
Het gemeenschapshuis is vanaf 27 juli twee weken lang beschikbaar als crisisopvang voor 150 mensen. Daarna worden de asielzoekers elders ondergebracht.

Crisis

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kampt met een flink tekort aan opvanglocaties. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol waardoor een crisissituatie is ontstaan. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid deed daarom aan alle Veiligheidsregio’s een dringend verzoek om crisisnoodopvang voor asielzoekers mogelijk te maken in het geval de situatie niet verbetert.
Horst aan de Maas ligt in de veiligheidsregio Limburg-Noord. Die moet van 27 juli tot en met 9 augustus minstens 150 opvangplekken voor asielzoekers paraat hebben.

Druk op de gemeenschap

Burgemeester Ryan Palmen: “Ik vertrouw er op dat wij deze mensen een veilig en rustig verblijf kunnen bieden voor de dagen dat ze bij ons zijn. Ik realiseer mij dat deze crisisnoodopvang mogelijk druk op onze gemeenschap legt. We organiseren het beheer en toezicht in en rondom het gemeenschapshuis met een ervaren, professioneel bedrijf. Er is altijd een aanspreekpunt. Veiligheid voor iedereen staat voorop.”