Gearresteerde Belgen hebben niets met TEFAF-roof te maken

De beveiliging van kunst- en antiekbeurs TEFAF is opgeschroefd na de juwelenroof van dinsdag. © L1
De twee Belgische mannen die dinsdag zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de TEFAF-roof, worden woensdagavond vrijgelaten. Zij gelden niet langer als verdachten in de zaak.
Dat bevestigen advocaten Serge Weening en Stijn van Merm en de politie tegenover L1.

Raar geparkeerd

Het duo, 22 en 26 jaar oud, is dinsdag in de boeien geslagen nadat ze zich verdacht gedroegen bij de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Daar hadden de Franstalige Belgen hun auto geparkeerd en waren ze uitgestapt. Op dat moment voerden opsporingsdiensten een klopjacht op mannen die juwelier Symbolic & Chase op kunstbeurs TEFAF hadden beroofd.
De twee zijn dinsdagavond urenlang aan de tand gevoeld, maar niets duidde op daadwerkelijke betrokkenheid bij de juwelendiefstal. Zij zitten op dit moment nog vast. Familie is vanuit België onderweg om identiteitspapieren naar het bureau te brengen. "Als dat allemaal klopt, zijn we voornemens deze twee personen vrij te laten", zegt een politiewoordvoerster.

Verkeerde mensen

Dinsdagavond gaven advocaten Weening en Van Merm al aan dat de politie de verkeerde mensen had aangehouden. Het advocatenduo hoorde woensdagmiddag dat hun cliënten op vrije voeten worden gesteld. "We zeiden het al eerder: dit is een misverstand geweest. Cliënten hebben niets met die roof te maken", zeggen de advocaten. "Dit is de enige juiste beslissing."

Terug bij af

Deze ontwikkeling brengt de politie weer terug bij af. Binnen opsporingskringen houdt men rekening met meer dan vier daders, dus meer dan de vier mannen die op videobeelden van de TEFAF-roof te zien zijn. Met de arrestatie van de beide Belgen hoopte men het begin van een oplossing te hebben gevonden. De politie houdt alle scenario's open.