Beveiliging TEFAF opgeschroefd na juwelenroof

Agenten in congrescentrum Mecc kort na de overval tijdens de TEFAF. © L1
De organisatie van de kunst- en antiekbeurs TEFAF in het Mecc in Maastricht heeft extra beveiligingsmaatregelen genomen na de overval van dinsdag. Daarbij werden kostbare juwelen geroofd.
Dat vertelt directeur Bart Drenth van de prestigieuze beurs in gesprek met L1.

Zichtbaarheid van maatregelen

"De communicatie met de handelaren is onze eerste prioriteit, op basis daarvan hebben we ook gezegd dat we het belangrijk vinden dat we de zichtbaarheid van de maatregelen vergroten", aldus Drenth.

Honden

Bezoekers moeten dan ook niet raar opkijken wanneer ze nu beveiligingsmedewerkers met honden zien langslopen en dat er beter bij de ingang gecontroleerd wordt. "Fouilleren mogen we niet, maar we mogen wel tassen controleren. We vragen mensen nu ook om hun jasje open te maken; dat deden we hiervoor niet."
In het verleden wilde de organisatie van de TEFAF de beveiliging zo 'onzichtbaar' mogelijk maken. "We willen mensen niet afleiden van de kunst", verklaart Drenth.

Gepland

Inmiddels heeft de organisatie sterk het vermoeden dat de dieven de roof al lang van tevoren gepland hadden. "We weten precies wat er gebeurd is, dit wekt wel de indruk dat het heel grondig is voorbereid. De hele overval was binnen een paar minuten klaar: erin en eruit."

'Miljoenen roof'

Dinsdagochtend sloegen vier gewapende mannen de vitrines van de TEFAF-stand van een Engelse juwelier stuk. Daarna gingen ze er vandoor. Even later werd op de A2 een auto klemgereden. De twee inzittenden, Franstalige Belgen van 22 en 26 jaar oud werden aangehouden en een dag later weer vrijgelaten. Wát er precies tijdens de roof is gestolen op de TEFAF, is (nog) niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat het om juwelen van het exclusieve en peperdure juwelenmerk Symbolic & Chase gaat.