Vrijwilligers Parade Brunssum: 'Het zit in je hart'

Twee bijzondere vrijwilligers van de Parade Brunssum. © L1 (Peter Beeker)
Vrijwilliger zijn op het folkloristische dans -en muziekfestival Parade is niet voor even, maar voor het leven. Henny Ingenbleek (64) kan het gevoel niet uitleggen. "Je moet het meemaken. De verbinding, het samenzijn met zoveel verschillende culturen. Dan begrijp je niet waarom er nog oorlog is in de wereld."
Het was 1972 toen een 14-jarige Henny Ingenbleek zich voor het eerst meldde als vrijwilliger. De eerste taken die hij kreeg waren het slepen en klaarzetten van stoelen. Inmiddels is er veel veranderd bij het multi-culti festival Parade Brunssum. Het is groter geworden en professioneler. Ingenbleek: "Het bijzondere gevoel dat ik toen kreeg om ergens bij te horen heb ik nog steeds. Dat is in al die jaren niet veranderd."

El Salvador

Henny Ingenbleek is nu vrijwilliger en coördinator van alle tolken. Met twaalf dansgroepen uit de hele wereld zijn er veel vertalers nodig. Roberto Broeders (78) is één van hen. Hij spreekt de Spaanse taal zoals dat in Midden-Amerika wordt gesproken. "Dat is anders dan het Spaans in Europa. Mijn vrouw komt uit El Salvador en zij heeft me het geleerd."

Zeeman

Broeders heeft in zijn leven veel van de wereld gezien als zeeman op de Holland-Amerika lijn. In die tijd leerde hij ook z'n vrouw kennen, die met hem naar Brunssum verhuisde om te trouwen. "Vanaf die tijd krijg je ook interesse in de folklore van Midden-Amerika. Dus ze konden mij goed gebruiken bij het festival."

Mooiste

Net als ieder ander festival kan Parade Brunssum niet zonder vrijwilligers. Voor deze editie meldden zich er 300. Henny Ingenbleek viert zijn 50ste vrijwilligersjaar, Roberto Broeders is 42 jaar betrokken bij het dans-en muziekevenement in Brunssum: "Het mooiste aan dit festival is eigenlijk dat het te kort duurt. Ik had liever zes dagen gehad zoals we dat jaren geleden deden. Nu duurt het festival vier dagen."Toch is het glas absoluut halfvol: "Ik ben blij dat we weer kunnen na die vervelende coronaperiode."