Veiligheidsberaad: boerengeweld onacceptabel en gevaarlijk

Als protest hebben enkele boeren stro in vlammen gezet tijdens een actie in Veulen. © Hans Geurts
Het geweld van actievoerende boeren tegen hulpverleners en bestuurders is volstrekt onacceptabel en levensgevaarlijk.
Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen in een reactie op de boerenprotesten van de afgelopen dagen. "Het feit dat emoties hoog zitten kan nooit een excuus zijn", vindt hij. "Goedwillende demonstranten zouden daar pertinent afstand van moeten nemen."

Normale manier in gesprek

Volgens Bruls is het gedrag van sommige demonstrerende boeren ver over de grenzen heen gegaan. Hulpverleners en brandweerlieden zijn bekogeld met vuurwerk. Voertuigen zijn weggeschoven door trekkers. Bruls hoopt dat een meerderheid van de boeren zich uitspreekt tegen "woord en gedrag van de ordeverstoorders." Volgens hem helpt dat om "op een normale manier" met elkaar in gesprek te blijven.

Limburg

In onze provincie zijn waren de afgelopen dagen ook boerenprotestens. In Maastricht verzamelden dinsdag zo'n 100 boeren zich voor het gouvernement. Ze kwamen vooral per auto. Boeren uit het Heuvelland kwamen met de tractor, maar dat zorgde niet voor veel verkeersoverlast. De provincie was vooraf op de hoogte gesteld van de komst van de boeren, dus verliep alles op rolletjes. Net als de boeren heeft ook een meerderheid van het Limburgs Parlement grote moeite met de stikstofaanpak van de regering.
Maandag waren er ook al verschillende acties van boeren. Zo werden er spandoeken langs de weggeplaatst en werd er stro in brand gestoken in Veulen. Ook hadden jonge agrariërs van Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) een ludieke protestactie georganiseerd tegen de stikstofplannen. Bij Makelaardij 'Van der Wal' boden zij hun boerderijen zogenaamd te koop aan.
De makelaardij is vernoemd naar minister voor natuur en stikstof Christianne van der Wal.