Rookmelders verplicht: 'We hebben er 30.000 geplaatst'

Rookmelder verplicht per 1 juli © iStcock
In alle huizen moet vanaf vrijdag verplicht op elke verdieping een rookmelder hangen. Voor woningcorporaties is het nog even spannend geweest of ze de deadline van 1 juli zouden halen.
"Het is een grote klus geweest. We zijn op tijd begonnen en hebben hard gewerkt om alles op tijd voor elkaar te krijgen", vertelt Kelly Regterschot, directeur Wijkontwikkeling & Vastgoedbeheer van Woonpunt.

Aanbieden

Volgens de woordvoerder van Woonpunt heeft de corporatie 30.000 rookmelders geplaatst. Woonpunt heeft ruim 17.000 woningen in Zuid-Limburg.
Wonen Limburg heeft 25.000 woningen. Een paar weken geleden moest de organisatie nog 19.000 woningen voorzien van een melder en dat is inmiddels bij 85 procent van de huizen gelukt. "De overige bewoners krijgen de rookmelders aangetekend per post binnen de komende dagen", laat een woordvoerder weten. "Er zal dus een enkeling zijn die we niet bereiken voor 1 juli."

Redden

Eerder werd bekend dat niet iedere woningcorporatie het ging redden om overal de verplichte rookmelders te hebben hangen. Een van de oorzaken was dat de melders niet goed leverbaar waren omdat de fabrieken in China stillagen door de lockdowns tijdens de coronacrisis. Een andere reden is een groep van 200 corporaties die volgens de NOS de rookmelders hadden besteld bij een fabriek in Oekraïne. Deze fabriek kon niet meer leveren vanwege de oorlog. Die corporaties moesten dan ook op zoek naar een alternatief.

Klaar

In Limburg lijkt dit mee te vallen. "We zijn gelukkig ook klaar met het plaatsen van de rookmelders. Wel hebben we hulp moeten inroepen van een externe organisatie", dit laat de woordvoerder van Maasvallei in Maastricht weten. "Wij hebben die hulp ingeroepen omdat we onder andere kampen met een personeelstekort", aldus de woordvoerder.

Bereikbaar

Volgens de woordvoerder van Wonen Limburg hebben zij geen last gehad van leveringsproblemen door de coronacrisis of door de oorlog in Oekraïne. "Het heeft echt te maken met het feit dat sommige mensen op dit moment niet thuis zijn. Mochten zij de komende dagen ook niet in de gelegenheid zijn om de rookmelders aan te nemen, dan kunnen ze deze uiteindelijk bij een buurtwinkel afhalen."
Sinds 2003 moeten alle nieuwbouwhuizen al op iedere etage rookmelders hebben. Vanaf 1 juli is die verplichting er dus voor alle huizen. Mensen met een koopwoning moeten zelf voor de rookmelders zorgen.
Informatie over rookmelders is hier te vinden.