'TEFAF moet kritischer kijken naar beveiligingsmaatregelen'

Overvallers op de TEFAF slaan op de vitrines in. © Twitter Henrik-Willem Hofs
De internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht moet kritischer gaan kijken naar de beveiligingsmaatregelen. Dat vindt privédetective John Vullers uit Herten.
Vullers zei dat de maatregelen niet voldoende zijn. "Dit zal zeker een zeer kritische evaluatie gaan opleveren. Dit gaat gevolgen hebben", zegt de privédetective.

Arrestaties

Dinsdagochtend sloegen vier gewapende overvallers een vitrine vol sieraden kapot. Wat ze precies buit hebben gemaakt, is nog niet bekend. Later die dag heeft de politie twee Franstalige Belgen, 22 en 26 jaar oud, aangehouden bij de Koning Willem-Alexandertunnel in de provinciehoofstad.

Veiligheidsprotocol

Volgens algemeen directeur Bart Drenth van de TEFAF heeft het veiligheidsprotocol goed gewerkt bij de kunstbeurs. "Ik begrijp dat diplomatieke antwoord, want uiteindelijk zit er een gevaar van imagoschade voor TEFAF", vertelt Vullers.
Maar hoe konden vier gewapende mannen toch het MECC binnenkomen dan? Daar kon Drenth geen antwoord op geven, omdat TEFAF geen uitspraken doet over veiligheidsmaatregelen. "In mijn beleving kan dit niet zo zijn. Iedereen roept ook dat je er zo op kunt lopen. En het is altijd een afweging hoe je publieksvriendelijk kunt zijn. Want hoe meer beveiliging, hoe minder publieksvriendelijk de toegang is", aldus Vullers.

Vaker gestolen

Een overval kun je in de ogen van Vullers nooit voorkomen. "Ook bij een juwelier die optimaal beveiligd is, kan het voorkomen." Volgens persbureau ANP werden er in 2011 eveneens juwelen gestolen op TEFAF. Details daarover maakte de politie toen niet bekend. Een jaar eerder gingen dieven ervandoor met een ring en een hanger ter waarde van 860.000 euro. De sieraden werden ontvreemd in het laatste uur van de beurs en kwamen uit een stand van de Londense antiek- en juwelenhandelaar Hancocks.
In 2008 werd een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. Dat gebeurde tijdens de pre-opening. De politie arresteerde onder anderen twee vrouwen uit Mexico, die later werden veroordeeld tot vijftien maanden celstraf.