Geen juwelen of wapens in auto van TEFAF-verdachten

De Belgische verdachten werden op 28 juni gearresteerd bij de Koning Willem-Alexandertunnel. © Track'88
In de auto van de Belgische mannen die dinsdag zijn gearresteerd na de TEFAF-roof in Maastricht zijn geen juwelen of wapens gevonden. Het duo lijkt bovendien niet bij de overval op de kunstbeurs te zijn geweest.
Dat vertellen verschillende bronnen in gesprek met L1. Advocaat Serge Weening, die één van de verdachten bijstaat, denkt aan een misverstand.

Sieraden gestolen

Dinsdagochtend wisten vier gewapende mannen tot de TEFAF-stand van de Engelse juwelier Symbolic & Chase te komen. Ze braken vitrines open, zwaaiden met vuurwapens en namen daarna op een sukkeldrafje de benen met de buit. Het is vooralsnog alleen bekend dat die buit uit sieraden bestaat. Over de waarde van de juwelen hebben zowel de eigenaar als de politie niets gezegd.

Verdacht gedrag

Later op de dag zijn twee Franstalige Belgen, 22 en 26 jaar oud, gearresteerd bij de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Volgens verschillende bronnen gedroeg het duo zich verdacht; ze hadden hun auto langs de weg geparkeerd en waren uitgestapt. De politie besloot de Belgen in te rekenen en te verhoren. Hard bewijs dat wijst op betrokkenheid bij de roof, is er vooralsnog niet.
Advocaten Serge Weening en Stijn van Merm hebben beelden van de overval gezien en zijn stellig. "Wij herkennen onze cliënten niet als één van de personen die op die beelden te zien zijn", zeggen zij. "Ik denk echt dat hier sprake is van een misverstand", vult Weening aan.

Meer scenario's

Een politiewoordvoerster wilde dinsdagavond niets kwijt over het wel of niet vinden van de buit in de auto. "We onderzoeken de mogelijke betrokkenheid van deze personen." De politie houdt er rekening mee dat het Belgische duo weliswaar niet bij de sieradenroof aanwezig was, maar een andere rol speelde. "Dat is onderwerp van onderzoek, ja. Het is niet zo dat we vier mensen op de beelden zien en er daarom maar vier verdachten zijn. We houden alle scenario's open."