L1mburg Centraal: Roofoverval op de TEFAF

De politie doet onderzoek bij het MECC in Maastricht. © Track '88
Roofoverval op TEFAF, boerenprotest bij provinciehuis, Raad van Europa controleert naleving afspraken over dialect en meer Limburgs nieuws in L1mburg Centraal van dinsdag.
Bekijk hier de volledige uitzending.

Roofoverval op TEFAF

Een brute overval op de TEFAF dinsdagmorgen. Zwaarbewapende mannen drongen de kunstbeurs in het MECC binnen en sloegen met een grote sloophamer in op een vitrine vol diamanten. Een van de overvallers hield bezoekers van de beurs onder schot. De kunstbeurs werd tijdelijk ontruimd. De politie kon na een klopjacht twee verdachten arresteren op de snelweg A2. Het gaat om twee Belgen van 22 en 26 jaar.

Boerenprotest bij provinciehuis

Ook dinsdag waren er weer boerenprotesten in onze provincie. In Maastricht verzamelden zo'n 100 boeren zich voor het gouvernement. Ze kwamen vooral per auto. Boeren uit het Heuvelland kwamen met de tractor, maar dat zorgde niet voor veel verkeersoverlast. De provincie was vooraf op de hoogte gesteld van de komst van de boeren, dus verliep alles op rolletjes. Net als de boeren heeft ook een meerderheid van het Limburgs Parlement grote moeite met de stikstofaanpak van de regering.

Raad van Europa controleert naleving afpraken over dialect

Er wordt veel meer Limburgs gesproken dan Fries. Toch zijn er grote zorgen over het Limburgs als streektaal. De Raad van Europa kwam vandaag poolshoogte nemen in Maastricht. De Europese organisatie koestert de regionale talen en wilde van experts in het Limburgs weten wat er beter kan.

Een avond vol verhalen met Willem van Hanegem

Willem van Hanegem behoorde in de jaren zeventig tot de gouden generatie voetballers. Hij on met Feyenoord de wereldbeker, speelde een WK-finale en schitterde in talloze wedstrijden op Kaalheide tegen Roda. Nu komt hij terug naar Kerkrade. Niet in een stadion maar in het Parkstad Limburg Theater, voor een avond vol verhalen uit zijn rijke loopbaan.