'Coronacijfers stijgen, maar zorgen maken voorlopig onnodig'

Stockfoto © iStock
In zowel Limburg als de rest van het land stegen in de afgelopen week het aantal positieve tests voor het coronavirus flink. Toch hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken, stelt GGD Zuid-Limburg.
Mogelijk gaat het namelijk om een 'beperkte zomergolf', meldt een woordvoerster.

Stijging in positieve testen

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat afgelopen week 1053 mensen in Zuid-Limburg positief testen, een toename van 73,8 procent ten opzichte van de week ervoor. In Noord-Limburg zijn volgens Coviddashboard de afgelopen week 643 personen positief getest. Een week daarvoor waren dat er nog 438.

In lijn met landelijke cijfers

"Het aantal testen neemt de afgelopen paar weken flink toe, dit is in lijn met het landelijke beeld", meldt GGD Zuid-Limburg. De organisatie benadrukt wel dat de cijfers vermoedelijk onderschat zijn, omdat zelftests niet meer gemeld hoeven te worden. "Er is slechts een lichte stijging te zien bij de ziekenhuisopnames", aldus de GGD.

Zomergolf

"Als we kijken naar Zuid-Afrika waar de golf eerder was, maar ook Portugal, hebben deze beide laten zien dat het een beperkte golf is geworden", zo stelt GGD Zuid-Limburg over de fikse toename.
Wel drukt de gezondheidsorganisatie mensen op het hart een vaccinatie te nemen en zich aan de basisregels te houden. Ook regelmatig testen bij klachten en na bezoek aan het buitenland en grote evenementen wordt aangeraden.