Meldingen seksueel overschrijdend gedrag bijna verdubbeld

Stockfoto. © iStock
Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Limburg heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 126 meldingen binnengekregen van seksueel overschrijdend gedrag. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige kwartaal.
Eind 2021 kwamen er namelijk 73 meldingen binnen. GGD Zuid-Limburg, dat samenwerkt met CSG Limburg, laat weten dat de meldingen variëren van aanranding en verkrachting tot online seksueel geweld zoals sexting.

Maastricht-Heuvelland

In de regio Maastricht-Heuvelland kwamen dit kwartaal met 35 registraties de meeste meldingen binnen. Daarna volgt Noord-Limburg (25), Parkstad en Westelijke Mijnstreek (beide 22) en Midden-Limburg (17). Bij de meeste meldingen betrof het verkrachting.
Bij vijf meldingen kon er geen regio worden geregistreerd. Dit komt volgens de GGD waarschijnlijk omdat er geen woon- of verblijfplaats werd opgegeven of omdat de slachtoffers buiten Limburg woonachtig zijn, maar toch in de provincie hulp wensen te ontvangen.

The Voice

Vivian Smeets, coördinator bij CSG Limburg vertelt dat de onthullingen rondom The Voice of Holland veel hebben losgemaakt. Dat zou de stijging kunnen verklaren: "Meer slachtoffers durven de stap te zetten om hulp te zoeken, doordat ze merken dat ze niet alleen zijn. Deze toename onderstreept de behoefte aan deskundige hulp na aanranding of verkrachting", aldus Smeets.

Schaamte

Toch denkt ze dat er nog veel slachtoffers zijn die zich niet hebben gemeld: "Het is nog maar het topje van de ijsberg. Voor veel slachtoffers blijft het zoeken naar hulp een te grote stap. Schaamte en angst zijn daarbij grote oorzaken. Ook zijn veel daders van seksueel geweld bekenden van het slachtoffer en dat heeft grote impact.”

'We zijn er voor jou'

Ook kampen veel slachtoffers volgens Smeets vaak met schuldgevoelens. Daardoor ontstaan er twijfels of er wel echt sprake was van overschrijdend seksueel gedrag. "De belangrijkste boodschap die wij slachtoffers willen meegeven is dat het niet jouw schuld is en door goede gespecialiseerde hulp je de gevoelens van schaamte, schuld en angst kunt overwinnen. Wij zijn er voor jou.”

Anoniem chatten

De GGD laat tot slot weten dat ze proberen om de drempel om melding te maken zo laag mogelijk leggen. Zo kunnen slachtoffers anoniem chatten, zijn er meer landelijke en regionale campagnes en wordt er geprobeerd om seksueel overschrijdend gedrag meer bespreekbaar te maken.