Boeren voeren actie met tractoren bij Gouvernement

Boerenprotest bij het provinciehuis in Maastricht © Fer Traugott
Limburgse boeren protesteren dinsdag opnieuw tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Voor de middag arriveerde een grote groep boeren bij het Gouvernement in Maastricht. De 100 boeren hebben ongeveer 30 trekkers bij zich.

'Een vriendelijke sfeer'

Enkele tractoren zijn toegelaten en staan voor de bestuursingang van het Provinciehuis. Andere staan op parkeerplaatsen. Het provinciebestuur was al op de hoogte laat een verslaggever weten. "Het spreekgestoelte stond al buiten."
De boeren komen om te demonstreren maar zijn er ook om het Limburgs Parlement te steunen omdat de meerderheid achter de boeren. "Het is een vriendelijke sfeer. Ze zijn rustig komen aanrijden. Boeren, de Gouverneur en gedeputeerden maken een praatje met elkaar en ze zijn nu in afwachting van een toespraak", laat een verslaggever weten.
Boeren in gesprek met gouverneur Roemer en gedeputeerde Satijn © L1 (Lex van Moorsel)

Nog geen politieoptreden

De politie treedt vooralsnog niet op bij de protestactie, meldt een woordvoerder aan L1. "Dat is alleen als er sprake is van strafbare feiten. Zo controleren we of er geen verkeersoverlast veroorzaakt wordt." Wel heeft de protestactie de aandacht van de politie. "Het is bij ons bekend."

Tweede dag protesten

Maandag waren er ook al verschillende acties van boeren. Zo werden er spandoeken langs de weggeplaatst en werd er stro in brand gestoken in Veulen. Ook hadden jonge agrariërs van Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) een ludieke protestactie georganiseerd tegen de stikstofplannen. Bij Makelaardij 'Van der Wal' boden zij hun boerderijen zogenaamd te koop aan.
De makelaardij is vernoemd naar minister voor natuur en stikstof Christianne van der Wal.