Steeds minder jongeren spreken Limburgs dialect

De Raad van Europa controleert hoe het gaat met het Limburgs dialect. © L1
De Raad van Europa controleert dinsdag of er wel genoeg is gedaan om het Limburgs in stand te houden. Het Rijk en de Provincie moeten zich daarvoor verantwoorden.
Het Limburgs wordt gezien als een minderheidstaal en regionale taal.
Taalkundige Leonie Cornips vertelde in de L1Nieuwsshow dat het niet zo goed gaat met het Limburgs. "Het wordt al sinds eind jaren '90 erkend, dat is lang maar het gaat achteruit. Ouderen spreken nog prima dialect. Maar we zien echt dat jongeren het steeds minder spreken."

Geprofessionaliseerd

Om er iets aan te kunnen doen, vindt Cornips dat het taalbeleid geprofessionaliseerd moet worden bij gemeentes, in de zorg en bij kinderopvangen. "Vooral gemeentes moeten hard nadenken hoe zij dat taalbeleid willen ontwikkelen binnen hun gemeentes."

Onderwijs

Volgens Cornips hoort, bij de ondertekening van het handvest, ook dat de overheid ervoor moet zorgen dat de talen waarvoor ze tekenen in het onderwijs terecht komen. "Het gaat echt heel erg moeizaam in Limburg. Dat geldt ook voor het Nedersaksisch maar dat wordt daar beter opgepakt en geprofessionaliseerd dan het Limburgs hier."

Rondje Europese landen

De Raad van Europa is bezig aan een rondje Europa en heeft onder andere al Italië, Duitsland en Hongarije bezocht. "Nu zijn ze een paar dagen in Nederland. Ook voor het Fries en Nedersaksisch. Elke drie jaar worden overheidsrapporten opgesteld. Zo ook door de Provincie Limburg. Ze kijken of de afspraken en beloftes die daarin staan worden nageleefd."

Kamervragen

Ze werken via een coderingslijst. "Ze zetten plusjes en minnetjes. Bij te veel minnetjes hebben de overheid en de Provincie hun werk niet goed gedaan en kunnen er zelfs Kamervragen gesteld worden", legt Cornips uit.