'Nieuw waterakkoord was hard nodig'

Er is een nieuw Waterakkoord ondertekend tussen verschillende waterschappen en Rijkswaterstaat. © iStock
Het nieuwe Waterakkoord dat maandag werd ondertekend is hard nodig. Dat zegt Chrit Wolfhagen, bestuurder van het Waterschap Limburg.
Dat deed hij in de L1Nieuwsshow.

Zuid-Willemsvaart

Het vorige akkoord tussen verschillende waterschappen in Limburg en Brabant met Rijkswaterstaat stamde uit 1994. Het convenant gaat over de verdeling van het Maaswater. Ten zuiden van Maastricht wordt het water uit de Maas naar de Zuid-Willemsvaart gestuurd. Dat wordt vervolgens verdeeld tussen Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg en de Noord-Brabantse waterschappen.

'Het is hard nodig'

Een nieuwe afspraak is dat de toevoer vanuit Maastricht van 3,2 kuub wordt verhoogd naar 5,2 kuub. Wolfhagen: "Zeker met klimaatverandering is het hard nodig. En om de verdroging van de zandgebieden in Noord-Limburg en De Peel op een behoorlijk waterniveau te houden. Afvoer van de Maas is soms heel laag en we moeten kijken hoe we die verdeling van het water op peil kunnen houden. En een ding is zeker water is voor de peelkanalen essentieel voor de natuur en landbouw."
Hoewel het waterniveau in de Maas nu erg laag staat is het volgens Wolfhagen wel te doen om die twee kuub water per seconde meer af te voeren naar de Zuid-Willemsvaart. "Als we een overschot hebben van het water in de Maas, dus meer water dan de scheepvaart nodig heeft, kunnen we dat gebruiken voor kanalen. Maar als we te veel water afvoeren is het weg. Dan is het over drie a vier dagen in de week. Dus elke kuub moeten we benutten."