Boerenprotest met brandend stro: 'Land in brand'

Als protest hebben enkele boeren stro in vlammen gezet tijdens een actie in Veulen. © Hans Geurts
Na meerdere boerenprotesten op verschillende snelwegen in Nederland, is er maandagmiddag ook een actie in Veulen (gemeente Venray) begonnen.
Daar protesteren tientallen boeren dichtbij de kruising van Veulensewaterweg en Middenpeelweg tegen de stikstofplannen van het kabinet.

'Land in brand'

Hans Geurts, eigenaar van de grond waarop de boeren protesteren, vertelt aan L1 over hun actie. "We gaan niet de weg blokkeren, maar stro aansteken. Het land staat in brand en veel beroepen worden bedreigd", aldus Geurts.

'Waanzin'

Met het protest willen de boeren vooral een signaal geven. "Het is totale waanzin waar men op dit moment mee bezig is. Op basis van 'twijfelachtige modellen en waardes', is het maar de vraag of het reduceren van stikstof echt wat uitmaakt voor de natuur", vertelt Geurts.
Tijdens het protest in Veulen zijn er ook spandoeken langs de weg gezet. © Hans Geurts

Schade

Volgens de melkveehouder staan de stikstofplannen niet in verhouding tot de (toekomstige) schade voor de boeren. "Ik begrijp best dat we wat aan de natuur moeten doen, maar de acties om een beetje hoogveen in de Peel terug krijgen, staat niet in verhouding met de schade die wij oplopen."

LLTB

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) sprak zich eerder maandag nog uit over enkele protesten. Zo is de organisatie het niet eens met de acties van sommige boeren om (snel)wegen te bezetten. "We begrijpen als LLTB de impact en emotie bij boeren na bekendmaking van deze stikstofplannen. We doen er ook alles aan om deze plannen van tafel te krijgen. Dat doen we op een publieksvriendelijke manier, dus met gesprekken met politici tot publieksvriendelijke acties."

'Past niet in onze strategie'

De LLTB vervolgt: "De acties op de snelwegen passen niet in onze strategie. Echter we begrijpen dat mensen voor deze strategie kiezen maar wij vinden acties buiten de wet niet de oplossing. Bovendien raakt het burgers direct, en dat willen we niet. We roepen op tot passende en waardige acties. In Limburg zijn bij de provincie afgelopen vrijdag drie moties aangenomen. Er is een krachtig signaal gegeven door de provincie dat ze het niet eens zijn met deze kabinetsplannen en dat dit zo niet kan, en daar gaan we als LLTB mee aan de slag."