Venlonaar bestolen en mishandeld: 'Lag met mijn wijf in bed'

Stockfoto. © iStock
Een man uit Venlo had op 25 april 2021 de schrik van zijn leven. Hij dacht een vriendin te ontvangen, maar stond plots oog in oog met Romeo W. (46). Die sloeg hem met een knuppel en eiste vijfduizend euro.
Maandag eiste justitie drie jaar gevangenisstraf tegen Romeo.

Anonieme beller

Naar eigen zeggen is Romeo een jaar getreiterd. Zijn auto werd bekrast, zijn autobanden lekgestoken en een anonieme beller liet zijn telefoon geregeld rinkelen. In april vorig jaar vertelde Lucy M. (22) hem wie deze plaaggeest zou zijn: Ron*. En dat niet alleen: Ron zou ook hebben opgeschept over het feit dat hij de lakens deelde met de vriendin van Romeo.

In de val gelokt

Lucy had op 25 april 2021 een afspraak met Ron in diens woning. Eenmaal daar zette ze de voordeur op een kier. Vervolgens kwamen Romeo en zijn minderjarige neefje binnen. Ron was in de val gelokt en incasseerde minstens twee klappen met de knuppel en zeven vuistslagen. Alles werd met een telefoon gefilmd en later op Facebook gezet.
Romeo zei maandag, tijdens zijn proces, spijt te hebben van de actie. "Dit had niet moeten gebeuren. Nu zit ik dieper in de problemen en dat allemaal vanwege zo'n pannekoek. Het lijkt op een beroving, dat snap ik", doelde hij op het meenemen van spullen als telefoons en een trainingspak. "Maar ik wilde hem alleen een lesje leren."

'Droeg mijn klok'

De veertiger was kwaad over de treiterijen en woest vanwege het overspel van zijn vriendin en Ron. Het zou zelfs zo ver gaan dat zijn vriendin dure jassen en horloges van Romeo aan haar minnaar gaf. "Hij droeg mijn klok, mijn Moncler-jas en hij lag met mijn wijf in bed", vatte de verdachte samen. "Alleen al dat horloge en de jas waren minstens vijfduizend euro waard."

Geen afpersing

Bart Welvaart, advocaat van Romeo, vindt de eis van drie jaar gevangenisstraf erg hoog. "De beelden zijn schokerend, zoals elke video van een mishandeling dat is, maar ze zijn van belang. Ze tonen aan dat wat mijn cliënt verklaart ook klopt. Er is sprake van diefstal van goederen en mishandeling, niet van afpersing. Mijn cliënt heeft bovendien een jaar lang in de rats gezeten door die treiterijen."
Tegen Lucy eiste de aanklaagster anderhalf jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Haar advocaat Bart Frencken pleitte voor een gematigde straf. "Zij heeft onder druk en uit angst gehandeld, ze wilde dit niet zelf." Over twee weken doet de rechter uitspraak.
*De naam van slachtoffer Ron is uit privacyoverwegingen gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.