Boeren verkopen boerderij bij 'Makelaardij Van der Wal'

Als protestactie zetten jonge boeren hun boerderij nu 'te koop'. © L1 (Maurice de Heus)
De jonge agrariërs van Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) hebben een ludieke protestactie georganiseerd tegen de stikstofplannen. Bij Makelaardij Van der Wal bieden zij hun boerderijen zogenaamd te koop aan.
De makelaardij is vernoemd naar minister voor natuur en stikstof Christianne van der Wal.

Te koop

Ook de voorzitter van LAJK, Mayco ten Kate uit Nederweert, plaatste een bord bij zijn boerderij. Veel mensen informeerden al of zijn boerderij echt te koop staat. "Ik krijg ook veel bezorgde berichten van vrienden en mensen in de buurt die zich afvragen wat er aan de hand is", zo vertelt Kate.

Melkveehouder

De 28-jarige boer heeft 280 melkkoeien en dreigt hard geraakt te worden door de aangekondigde stikstofreductie. "Als je kijkt hoe de doelstellingen over de sector heengegooid zijn, dan krijg je als jonge boer het gevoel dat je je bedrijf net zo goed te koop kunt zetten. Op deze manier is er geen toekomst meer voor onze bedrijven in Limburg."

Limburgs Parlement

Afgelopen vrijdag sprak Ten Kate als voorzitter van het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontact tijdens de vergadering van Provinciale Staten. In het stikstofdebat gaf hij de statenleden inzicht in de belevingswereld van een boerenfamilie. De Provincie moet de aangekondigde reductie van de nationale rijksoverheid vertalen in concrete maatregelen voor de boeren. "Ik heb wel gezien dat mijn toespraak veel indruk maakte. Er hing een behoorlijk bedrukte sfeer in de Staten. Je ziet wat de impact is op de jonge boeren."

Natuurrijk Nederland

Het idee voor de actie is niet geheel nieuw. Anderhalf jaar geleden lanceerden twee Nederlanders een idee om het land opnieuw in te richten. Iman Stratenus en Folef van Nispen maakten toen handig gebruik van het verschil in prijs tussen agrarische grond en bouwgrond. Die laatste is namelijk ruim vier keer zo duur. Hun voorstel was dan ook om agrarische grond op te kopen en daar deels bouwgrond van de maken. Met die bouwgrond-opbrengsten zou je boeren kunnen compenseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!